DIVADLO TARMTARIE PROSÍ O POMOC SVÉ DIVÁKY

18. březen 2020, 11:01
DIVADLO TARMTARIE PROSÍ O POMOC SVÉ DIVÁKY

Olomoucké Divadlo Tramtarie žádá o pomoc své diváky a veřejnost. Divadlo se potýká s krizovou situací, kterou mu způsobil výpadek příjmů ze vstupného a zájezdů. Zakládá proto sbírku, kam mohou lidé přispět a divadlu tak pomoct. Sbírka je zřízena na webu www.donio.cz, který v této nouzové situaci poskytuje tuto službu bez nároku na provize, celá vybraná částka tak půjde přímo divadlu.

Odkaz na sbírku je https://www.donio.cz/DivadloTramtarie

Kvůli výpadku příjmu ze vstupného přišlo ze dne na den Divadlo Tramtarie o 70% svého příjmu, a to navíc ve chvíli, kdy ještě nepřišly žádné dotace od statutárního města Olomouc ani Olomouckého kraje.

„Toto období prvních tří měsíců je pro naše divadlo náročné každý rok, teď jsme se ale díky zákazu hraní představení, dostali do krizové situace, kterou už neumíme sami řešit,“ říká Petra Němečková ředitelka Divadla Tramtarie.

Dotace, které přispívají na celoroční činnost divadla, totiž divadlo dostává od města a kraje až během dubna a května, přitom ale hraje každodenně už od ledna. Tržba ze vstupného a zájezdů nepokryje všechny náklady, pokryje jich cca 70%. Těch zbylých 30% dokrývají právě dotace. „Ve chvíli, kdy dotace dostáváme až po čtyřech měsících provozu, je to pro nás velmi stresující čas. Teď nám navíc ze dne na den vypadl jediný možný příjem, a to příjem ze vstupného, tedy v tuto chvíli jsme na nule,“ popisuje Němečková.

Ředitelka a celé Divadlo Tramtarie proto žádá své diváky i veřejnost o pomoc. Spustilo sbírku na webu www.donio.cz,  který v této nouzové situaci poskytuje tuto službu bez nároku na provize, celá vybraná částka tak půjde přímo divadlu.

Odkaz na sbírku je https://www.donio.cz/DivadloTramtarie.

„Lidé mohou přispět jakoukoliv částkou, každá stovka nám pomůže přežít tyto těžké časy,“ říká Němečková.

Peníze chce divadlo použít zejména na honoráře pro pracovníky divadla, ať už pro herce, techniky, kulisáky, produkční a další, kteří v Tramtarii pracují. „Nemůžeme nechat naše lidi bez výplaty, proto jsme ke sbírce přistoupili. Věříme, že platby dalších provozních nákladů, jako je nájem, energie, internet atd. lze po domluvě s majiteli a poskytovateli odložit, na výplatě jsou ale naši pracovníci existenčně závislí,“ vysvětluje Němečková

Divadlo v tuto chvíli živí 20 stálých pracovníků, z toho 8 herců a 12 členů realizačního týmu. Pomoc ale nechce zadarmo.

„Jsme připraveni, že po skončení nouzového stavu, budeme hrát víc a už teď vymýšlíme, co našim divákům přinést nového, abychom si tento měsíc, kdy nehrajeme, takzvaně odpracovali,“ nastiňuje plány Němečková.

Divadlo Tramtarie už v těchto dnech šije roušky pro neziskové organizace a zvažuje další možnosti pomoci.

„Poptávka po rouškách je opravdu velká, takže šijeme celé dny od rána do večera. Zároveň zvažujeme například možnost vozit seniorům nákupy a další aktivity,“ sděluje Němečková.

Divadlo Tramtarie čelí největší finanční krizi za své 15 leté fungování.

„Je to opravdu existenční situace, výpadek příjmů minimálně na měsíc je likvidační.

Budeme opravdu vděčni, když nás naši diváci nenechají na holičkách a pomůžou nám, věřím, že společně to zvládneme. Děkujeme!“ uzavírá Němečková

Výzva divákům:

"Milí diváci, ze dne na den jsme se ocitli kvůli výpadku tržeb ze vstupného v krizové finanční situaci. Mnoho z Vás se nám ozývá se slovy podpory a dotazy, jakým způsobem je možné naše divadlo podpořit. Děkujeme za to!

A ano, Vaše pomoc je teď pro nás zcela zásadní. Příjem ze vstupenek činí 70% našich příjmů, bez těchto financí je udržení dalšího provozu divadla v podstatě nemožné.

Proto se na Vás obracíme s prosbou o pomoc. Podpořit nás můžete velice jednoduše. Spustili jsme sbírku, díky které nám můžete zaslat jakoukoliv částku. Sbírku najdete na https://www.donio.cz/DivadloTramtarie a díky podpoře organizátora sbírky Donio.cz nám půjde 100% z vybrané částky.

Prosíme, podpořte nás. Každá koruna se v tuto chvíli počítá. Moc Vám děkujeme za podporu a věříme, že Vám ji vynahradíme v příštích měsících."

Za celé Divadlo Tramtarie,

Mgr. Petra Němečková, ředitelka