Divadlo Continuo a Švestkový Dvůr, z.s. - 23. Mezinárodní divadelní site specific projekt V břiše velryby

31. červenec 2019, 15:09
Divadlo Continuo a Švestkový Dvůr, z.s. - 23. Mezinárodní divadelní site specific projekt V břiše velryby

Každoroční Mezinárodní divadelní site specific projekt, který Divadlo Continuo pořádá již od roku 1997, se letos uskuteční v prostorách bývalé městské vodárny v Písku.

Tvůrci si pro letošní ročník vybrali prostory bývalé městské vodárny v Písku, jejíž historie sahá až do roku 1901, a jež fungovala až do podzimu loňského roku.

Jen sto metrů od budovy vodárny stojí ve svahu opuštěná a chátrající vila. V ní prožila svoje dětství a mládí písecká rodačka Dagmar Šimková (nar. 1929), politická vězenkyně československého komunistického režimu, která byla zatčena ve svých 23 letech v roce 1952 a ve vězení strávila 14 let. Po propuštění a srpnové okupaci Československa emigrovala v roce 1968 společně s matkou do Austrálie. Po roce 1989 se do Československa několikrát vrátila. O svém zatčení, výsleších a o letech strávených v komunistickém vězení napsala knihu „Byly jsme tam taky“.

„Příběh Dagmar Šimkové jsme vybrali jako připomenutí konkrétního lidského osudu, podobného příběhům desítek a stovek jiných odvážných jedinců, kteří se rozhodli nepodlehnout většinovému mlčení a trpnému přihlížení nespravedlnosti. Kteří našli odvahu vzdorovat nesvobodnému nesouladu myšlení, mluvení a konání a odhodlali se k veřejně projevenému, osobně svobodnému postoji vůči totalitnímu režimu s vědomím logických následků“, vysvětluje výběr tématu Pavel Štourač, umělecký vedoucí souboru a režisér výsledné inscenace.

„Propojení bývalé funkcionality budovy s konkrétním osudem Dagmar Šimkové, stejně jako kontexty se současnou společenskou a politickou situací jsou výchozí materií připravovaného projektu“, dodává Pavel Štourač.

Název projektu odkazuje k výkladu Josepha Campbella, který břicho velryby považuje za symbolické místo, kde člověka pohltí neznámo; místo, ve kterém se rodí hrdina, člověk schopný vzdorovat osudu, době, strachu, či totalitě.

Na umělecké části projektu se vedle členů Divadla Continuo a jeho dlouhodobých spolupracovníků podílí účastníci z 12 zemí Evropy i zámoří, kteří po dobu 4 týdnů pracují na vytvoření výsledné inscenace. Scénografické řešení projektu vzniká ve spolupráci Heleny Štouračové, Jakuba Štourače a Filipa Bednára, hudební kompozici pro inscenaci vytváří společně s účastníky projektu švýcarský kontrabasista a skladatel Hannes Giger.

Mezinárodní divadelní site specific projekt Divadla Continuo vzniká tento rok v koprodukci se Švestkovým Dvorem, z.s.  

Ceny vstupenek: 

předprodej 260,- / zlevněné 190,- (senioři, studenti, ZTP)

na místě: 290,- / zlevněné 220,- (senioři, studenti, ZTP)

Vstupenky na představení v předprodeji v síti GoOut, také pak na místě 1 hodinu před začátkem představení.

Doprovodné akce k projektu:

24.7. – 16.8. 2019
Výstava o Dagmar Šimkové – „Ta krásná holka z vily nad řekou“
Městská knihovna Písek

10.8. 2019 od 16:00
Městská knihovna Písek

Beseda za účasti uměleckého vedoucího Divadla Continuo Pavla Štourače, pamětnice Hany Truncové, která byla vězněna spolu s Dagmar Šimkovou, a píseckého historika a spisovatele Pavla Sekyrky, jehož otec byl rovněž politickým vězněm.

Info: www.continuo.cz, www.svestkovydvur.cz

Kde:

Písek, Stará vodárna Písek