designSUPERMARKET 2016 přiveze holandské objevy z módního festivalu FASHIONCLASH, izraelské šperky i ekvádorského ševce

5. prosinec 2016, 20:24
designSUPERMARKET 2016 přiveze holandské objevy z módního festivalu FASHIONCLASH, izraelské šperky i ekvádorského ševce

Jubilejní desátý festival designSUPERMARKET 2016, který se koná od 8. do 11. prosince,  tradičně představí i zahraniční značky a designéry. Svou tvorbu již potřetí přivezou holandští autoři, kteří byli vybráni na prestižním módním festivalu FASHIONCLASH. V rámci samostatné výstavy izraelského šperku se bude prezentovat osm absolventů Ateliéru šperku na univerzitě Shenkar – Engineering. Design. Art. v Tel Avivu. Mezi další zahraniční značky, které budou na festivalu k vidění, se řadí slovenští Buffet Clothing, maďarští The Mama Kin nebo Ludus z Makedonie. Představí se také Fernando Echceverria, švec z Ekvádoru žijící v Praze.

Fashionclash již potřetí

S prestižním módním festivalem FASHIONCLASH spolupracuje designSUPERMARKET již od roku 2014, kdy svou tvorbu v Praze poprvé představila pětice holandských módních návrhářů. Díky kontinuální podpoře ze strany Velvyslanectví Nizozemského království v Praze budou i na letošním festivalu k vidění zajímavé osobnosti a neotřelé koncepty holandské módní scény. „FASHIONCLASH Festival je jedinečná interdisciplinární akce s mezinárodním přesahem. Máme obrovskou radost, že můžeme být u toho a navzájem představovat naše designéry zahraničnímu publiku. Letos se na FASHIONCLASH v Maastrichtu představili tři čeští designéři, které jsme vybrali z loňského ročníku designSUPERMARKETU – Sofya Samareva, Unosto a dry milk of virgin mary,“ vysvětluje Darina Zavadilová, kreativní a programová ředitelka designSUPERMARKETU.

Holandské značky a designéry, kteří budou na designSUPERMARKETU k vidění letos, popisuje kurátorka Veronika Ruppert: „Značka LAU by Laura Verdank přiveze nápaditý unisex streetwear, který je trendový, ale jednoduchý a nositelný. Představí se také návrhářka Ellen Mary Rooijakkers s kolekcí Surplus, která je vyrobená z bio bavlny barvené ručně nasbíranými lokálními bylinami. Holandské zastoupení bude mít i oblast módních doplňků. Značka Naomi Rachel Timan s trefným mottem “I was a soffa” uvede sympatický koncept tašek vyrobených z recyklovaného nábytku.“

Letos také opět přijede Nawie Kuiper, kurátorka FASHIONCLASH festivalu, a osobně vybere české designéry, kteří se příští rok festivalu bezplatně zúčastní. Kuiper bude také hostem diskuze na téma podpory, zázemí a vývoje módního designu v Česku a Holandsku, kde představí nový projekt Forza Fashion House, který se aktuálně připravuje v Maastrichtu. Diskuze proběhne v sobotu 10.12. od 17:30 v prostorech NoD v Dlouhé ulici.

 Výstava izraelského šperku

Unikátní výstava izraelského šperku pořádaná v rámci přehlídky designSUPERMARKET představí
osm diplomových prací absolventů ateliéru šperku na univerzitě Shenkar – Engineering. Design. Art. v Tel Avivu pod vedením profesora Sharona Kerena, který bude v rámci doprovodného programu designSUPERMARKET také přednášet.  Tématem bude formování katedry Designu šperku na univerzitě Shenkar – Engeneering. Design. Art. v Tel Avivu pod osmiletým vedením osobnosti, jež není šperkařem, ale významným sochařem a performerem. Přednáška se uskuteční v sobotu 10.12. od 18:45 v experimentálním prostoru NoD.

Vystavované diplomové práce se nachází na pomezí šperku a objektu. Tři ze studentů se budou na festivalu prezentovat osobně a jejich kolekce zde budou k zakoupení. Konkrétně to bude Vika Myzel, která v současnosti dlouhodobě působí v Praze, Shiran Shashua  prezentující pod značkou The Morning After, a Noa Farbstein. Na designSUPERMARKET se však nezávisle na výstavě představí další dvě izraelské šperkařské značky, které se přihlásily samostatně – For Those Who Pray
a TheyDream. Celou koncepci a kurátorský výběr výstavy připravila Danica Kovářová, o vizuální koncept se postarali Matěj Činčera a Jan Kloss.

Design z Evropy i Jižní Ameriky

Již poněkolikáté se v módní sekci představí značka Buffet Clothing, za kterou stojí tři designéři ze Slovenska. Tato sofistikovaná streetwearová značka, která doplňuje pravé italské tkaniny o čistou
a minimalistickou estetiku, si klade za cíl zvýšit sebevědomí lidí skrze své nadčasové kousky. Na designSUPERMARKET 2016 přivezou nejnovější kolekci, která je tvořena s důrazem na kvalitu textilií a řemeslnou zručnost. Mosazné šperky uvede mladá maďarská designérka, původně studentka architektury, pod značkou The mama kin. K vidění bude nová kolekce i klasické a nejvíce prodávané produkty, široká škála šperků od těch nejmenších náušnic až po výrazné náhrdelníky. Často se jedná o pozlacené kousky s robustními povrchy a liniemi. V oblasti módních doplňků, konkrétně bot, se představí Ekvádorec žijící v Praze, Fernando Echceverria. Na festivalu představí novou edici flexi bot, kolekci natura, boty Mantta a novinku – kolekci bot na podpatku. Značka Fernando Echceverria  shoes aplikuje tradiční evropské techniky do současného a koncepčního návrhu bot a kabelek včetně následné ruční výroby. Všechny autorovy boty jsou navrhovány v duchu vyváženosti současného designu, tradičního řemesla a funkčnosti, jejichž spojením vzniká unikátní dílo tvořené duchem tradičního ševce. Makedonská módní značka Ludus je vedena koncepčně Draganem Hristoyem, absolventem současného umění na Akademii Výtvarného umění Brera v Miláně, který své klienty chce oblékat podle jejich momentálních pocitů. Výsledkem jsou avantgardní modely často vycházející z melancholických nálad. Ludus bude prezentován výběrem ze dvou posledních kolekcí nazvaných XYYX a Emotional Landscapes, stejně jako z kolekce Permanent Black - kolekce bestsellerů za pět let existence značky.

designSUPERMARKET 2016 se bude konat od 8. do 11. 12. 2016 v Kafkově domě u Staroměstského náměstí na Praze 1.

Otevírací doba

čtvrtek / 12 – 21 hodin
pátek / 12 –21 hodin
sobota / 10 –21 hodin
neděle / 10 –18 hodin

 

Pro více informací sledujte náš Facebook či Instagram.