Den památek bude v Liberci výjimečný

2. září 2013, 14:27
Den památek bude v Liberci výjimečný

Atraktivní památky otevře město Liberec pro veřejnost při letošních Dnech evropského dědictví (EHD), tentokrát na téma „Památky v novém světle". Akce, při které si lidé mohou zdarma prohlédnout běžně nepřístupné objekty se v Liberci uskuteční v sobotu 7. září. Liberec přitom bude spolupracovat s partnerskou Žitavou, kde se památky otevřou v neděli 8. září.

Zájemci budou mít možnost prohlédnout si objekty, které byly dosud nepřístupné. Už v loňském roce rozšířilo město řadu otevřených budov, letos nabídku výrazně zpestřilo a přidalo na seznam památek další zajímavé budovy. V letošním ročníku potvrdila svou účast na EHD Průmyslová škola textilní v Tyršově ulici s ukázkou textilních strojů z počátku 20. století či nově otevřená Liberecká výšina.Mezi další objekty patří například Kino Varšava či ruprechtické kostely U Obrázku a svatého Antonína Paduánského. Letos si lidé mohou prohlédnout v rámci této celoevropské akce také technické zázemí televizního vysílače a horského hotelu Ještěd či technické zázemí přehrady Harcov.

Součástí EHD 2013 bude také bohatý doprovodný program skládající se z výstavy historických tramvají na Fügnerově ulici nebo výstavy autoveteránů na bývalém libereckém výstavišti.

Vedle obvykle přístupných objektů v rámci EHD budou letos otevřeny nedaleko Liberce v Kryštofově údolí napříkladkostel sv. Kryštofa, místní orloj a márnice.

Novinkou letošních Dnů evropského dědictví budou komentované prohlídky po městě. Zájemci budou mít možnost vybratsi z několika tematických okruhů. Více na www.liberec.cz.

V Liberci bude 7. září otevřeno 24 objektů. Jejich kompletní seznam naleznete na www.liberec.cz.

Kompletní seznam objektů otevřených při EHD v Žitavě naleznete na www.zittau.de.