David Koller vydává čtvrté sólové album ČeskosLOVEnsko

20. březen 2015, 14:21
David Koller vydává čtvrté sólové album ČeskosLOVEnsko

Kdyby si jeden z nejpopulárnějších českých hudebníků David Koller loni v Košicích na náměstí nekoupil od starší Romky pouliční časopis, zřejmě by jeho aktuální album ČeskosLOVEnsko vypadalo jinak.

Mezi články totiž narazil na rozhovor se slovenskou básnířkou Mirkou Ábelovou. Její texty ho natolik oslovily, že ji za pár dnů zavolal, a za několik měsíců už byla mladá autorka součástí týmu, který v uvolněné atmosféře Kollerova mikulovského studia natáčel jeho čtvrtou sólovou desku. Kolekce třinácti silných písniček ČeskosLOVEnsko vychází na první jarní den u vydavatelstvi BrainZone.

„Vždycky říkám, že se necítím být Čechem, ale Čechoslovákem. Navíc většinu textů mi napsala nebo s nimi pomáhala slovenská autorka, jejíž entuziasmus a pracovitost mě hodně ovlivnily. A album vznikalo v Mikulově, na pomezí obou našich států. Proto ten název," popisuje David Koller.

Na hudbě k jednotlivým písničkám se kromě něj podíleli také spoluhráči z jeho doprovodné kapely Michal Pelant a Michal Nejtek, kolega z Lucie PBCH, kytarista Tomáš Vartecký nebo britský producent Kipper. Díky tomu je album pestré, postavené na silných rockových skladbách s přesahy do popu, elektroniky či world music.

„Konkrétní představu, jak bude album znít, jsem od začátku neměl. Tentokrát jsme nejvíc řešili, aby nás písničky bavily a měly dobrej rytmus, případně aby se nám na koncertech dobře hrály," říká Koller.

Pod texty na nové nahrávce ČeskosLOVEnsko jsou podepsaní například básník Luděk Marks či frontman Jasné Páky Michal Ambrož. Většinu však měli na starosti Koller s Ábelovou. „Když mi David poprvé zavolal, zapochybovala jsem, zda budu umět psát texty v češtině. On mi na to odpověděl, že to můžeme zkusit tak, že tam občas zamícháme i slovenské slovo. A to mi přišlo zajímavé. Když už jsme pak pracovali ve studiu, stávalo se, že mi David něco vrátil s tím, že by to takto nikdy neřekl. Tak jsme to museli měnit, aby sám věřil tomu, co zpívá. A to je myslím pro Davida příznačné. Chce být autentický a ví, že jestli mu mají lidé věřit, co zpívá, musí tomu věřit i on sám," popisuje spolupráci Ábelová.

Jak producenti jsou pod albem podepsaní dva Britové, kteří se v mikulovském studiu postupně střídali: držitel Grammy Kipper Eldridge, jež proslul zejména prací na stěžejních deskách Brand New Day a Sacred Love od Stinga, a Steve Lyon, který má zkušenosti s Depeche Mode, The Cure či Paulem McCartneym. „Kipper je fakt slavnej a uznávanej producent a bylo nám ctí a potěšením s ním i jeho zvukařem Donalem Hodgsonem dělat. Bylo na nich vidět, že vědí, co dělají," říká s úsměvem Koller a dodává, že s nahrávkou pomáhali i čeští zvukaři Petr Kaláb a Jiří Topol Novotný.

Větší část alba měl pak na starosti Lyon. „Z jeho práce šel mráz po zádech. Steve si většinu věcí dělal sám včetně zvuku. Co mě na obou bavilo, byla schopnost dotahovat detaily a jejich neuvěřitelná pracovitost. Náš vztah byl však založen spíše na spolupráci, než na tom, že by nás oni vedli," doplňuje Koller.

Nahrávku ČeskosLOVEnsko David Koller i s kapelou podpoří před létem pouze třemi doprovodnými koncerty v Ostrově nad Ohří, Brně a Praze. V roli předkapely se objeví Peter Aristone. Turné k samotnému albu je pak naplánované na podzim.