Další hvězdy Colours of Ostrava: roztančený britský zpěvák Mika i pohlcující kytarová legenda Swans

17. prosinec 2014, 16:07
Další hvězdy Colours of Ostrava: roztančený britský zpěvák Mika i pohlcující kytarová legenda Swans

Mezinárodní hudební festival Colours of Ostrava, který proběhne od 16. do 19. července 2015 v industriálním prostředí Dolních Vítkovic, nově potvrzuje dvě velká jména současné světové scény. Vůbec poprvé do České republiky přijede úspěšný britský zpěvák Mika, který od debutu Life In Cartoon Motion v roce 2007 svojí chytlavou roztančenou hudbou uchvátil milióny fanoušků i kritiky v anketách jako Brit Awards, BBC Sound či NJR Music Awards. Naopak po čtyřech letech se do Ostravy vrací jedna z nejhlasitějších kapel světa, temná rocková legenda Swans.

Obě nově potvrzené hvězdy snad nemohou stát žánrově od sebe dále - Mika a jeho bezstarostný pohodový pop, který strhl k tanci celou naši výpravu loni na festivalu Sziget, a temná hlukově pohlcující kytarová symfonie legendárních Swans. Přesto či právě proto obě jména na Colours of Ostrava patří, oba to budou nezapomenutelné koncerty,” uvádí ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Mika a Swans nejsou jedinými prosincovými přírůstky do programu Colours of Ostrava. Návštěvníci se nově mohou těšit na dalších osm kapel: francouzská electroclashová skupina Black Strobe známá z traileru filmu Quentina Tarantina Nespoutaný Django, dánská melancholická formace Choir of Young Believers, jejíž jemná skladba Hollow Talk zní v krimi seriálu Most, britská dvojice úspěšně míchající syrové blues s beatboxem Heymoonshaker, temné garážové bluesrockové trio John J Presley, mladá britská indie-rocková kapela The Mispers, pouliční akustická kapela s beatboxerem CoCo & The Butterfields, amsterodamské ska-punk Bazzookas i holandské NO Blues míchající blues s arabskou a africkou hudbou.

Mika - vlastním jménem Michael Holbrook Penniman - se narodil v roce 1983 v Bejrútu libanonské matce a americkému otci. Nejprve žil ve Francii, od devíti let ale natrvalo v Londýně. Nezvyklý hlasový rozsah - pět oktáv - rozvíjel studiem klasiky i hodinami u ruské operní divy Ally Ablaberdyeva. Veškeré naděje do něho vkládané potvrdil Mika debutovým albem Life in Cartoon Motion, kterého se prodalo šest miliónů. Mikovy infekční popové hymny Grace Kelly, Love Today nebo Relax, Take It Easy vzápětí dobyly snad všechny světové hitparády a Británie se pyšnila novou popovou senzací. Mika od té doby pobral nejvýznamnější ceny - Brit Awards, The World Music Awards, The Ivor Novello Award, NJR Music - a vedle nominace na Grammy atakoval desítky dalších anket ve třiceti zemích. Ve Francii byl Mikovi udělen dokonce prestižní rytířský Řád umění a literatury. O nic méně než debutu se pak prodalo následujícího The Boy Who Knew Too Much s hostujícími Imogen Heap a Owenem Pallettem. Na zatím posledním třetím albu Origin of Love s ním spolupracovali americký zpěvák a raper Pharell Williams, producent Nick Littlemore nebo William Orbit. Na rok 2015 Mika chystá novou, dlouho očekávanou desku.

Swans se po třicetileté kariéře nacházejí na vrcholu tvůrčích sil a jejich nové album To Be Kind je obecně bráno za mistrovské dílo a jedno z nejlepších za rok 2014 vůbec. V roce 2011, kdy Swans vystoupili také na Colours, zaskočili celý svět svým návratem po čtrnácti letech. Frontman Michael Gira tvrdí, že současná sestava je tou nejlepší v historii kapely, pracuje neustále na nových skladbách a odmítá se ohlížet do minulost. Swans se na začátku 80. let rozhodli v posluchačích rozjitřit a aktivizovat bolest. Přišli se zvukově nejbrutálnější hudbou, jakou do té doby Amerika slyšela. S dvěma kytarami a baskytarami před sebou hrnuli strohý, neúprosný, agresivní masív z no wave-noise- industriálního hardcore. Během koncertů testovali publikum, zkoušeli, co všechno vydrží: patřili totiž jednoznačně k nejhlasitějším kapelám planety.