Ďábel by si nevybral lepší okamžik, kdy Martu Kubišovou zničit, než bolševici, padne v novém traileru k filmu Magický hlas rebelky

26. červen 2014, 19:46
Ďábel by si nevybral lepší okamžik, kdy Martu Kubišovou zničit, než bolševici,  padne v novém traileru k filmu Magický hlas rebelky

Tvůrci filmu Magický hlas rebelky představují filmový trailer. Film Olgy Sommerové o Martě Kubišové uvidí první diváci na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech, kam byl vybrán do programu. Do českých kin film vstoupí 17. července.

Supraphon právě u příležitosti vzniku celovečerního dokumentu Magický hlas rebelky vydává stejnojmenný soundtrack, který obsahuje stěžejní hity Marty Kubišové od šedesátých let až od současnosti. Film otevřeně ukazuje život zpěvačky, signatářky a mluvčí Charty 77. Trailer k vidění na: www.youtube.com/watch?v=aAsqBRBWPyo

Ďábel by si nevybral lepší okamžik, kdy ji zničit, než jaký si vybrali bolševici,“říká v traileru k filmu hudební publicista Jiří Černý, který hlas Marty Kubišové označil jako dar od Pána Boha. Trojnásobná Zlatá slavice z let 1966, 1968 a 1969 a sex symbol tehdejší doby Marta Kubišová byla na dvě desetiletí umlčena komunistickým režimem. V té době působila jako mluvčí Charty 77, vychovávala dceru a pracovala jako referentka zásobování ve Výstavbě sídlišť. Až Sametová revoluce umožnila Martě Kubišové znovu po mnoha letech zpívat. Na balkóně Melantrichu na Václavském náměstí zazpívala 21. listopadu Modlitbu pro Martu a hymnu. Po boku tehdy měla svého kamaráda Václava Havla. Na dobu normalizace ale zpěvačka nezanevřela. „Určitě mi zůstali přátelé na celý život. Kde já bych se coby zpěvačka seznámila s tolika úžasnými lidmi. A také jsem se díky Chartě 77 dostala k důležité a zajímavé literatuře,“říká Marta Kubišová, která ve filmu vzpomíná i na dramatickou dobu, kdy prožila klinickou smrt a byla průběžně sledována StB.

Režisérka a pedagožka Olga Sommerová poprvé natáčela s Martou Kubišovou před pěti lety sekvenci do dokumentárního triptychu o mluvčích Charty 77. Když později zpěvačku oslovila ohledně natočení celovečerního dokumentu o jejím životě, Marta Kubišová, která si na slávu nikdy nepotrpěla, odmítla. Nakonec zpěvačku k natáčení přesvědčil ředitel Divadla Ungelt Milan Hein, v jehož divadle Marta Kubišová působí, a v dubnu 2013 se začalo točit. Film Magický hlas rebelky odkrývá život slavné zpěvačky a zároveň mapuje historii Československa v druhé polovině 20. století.

Supraphon vydává 27. června soundtrack Magický hlas rebelky (Písně z dokumentárního filmu Olgy Sommerové), který obsahuje 23 songů. Jde v podstatě o přehled těch nejzásadnějších písní Marty Kubišové, nový duet s Anetou Langerovou Život není pes k filmu Magický hlas rebelky a píseň Já chci být volná z muzikálu Touha jménem Einodis.

Celovečerní dokumentární film Magický hlas rebelky vznikl v producentské společnosti Evolution Films v koprodukci s Českou televizí a s podporou Státního fondu kinematografie. Na vzniku filmu se podílela Dadja Altenburg-Kohlová, Nadace Crocodille a Bageterie Boulevard. Distributorem snímku je A-Company Czech.

Více informací o filmu na:
www.facebook.com/magickyhlasrebelky
www.ceskatelevize.cz/magickyhlasrebelky