D Smack U Promotion přiváží do České republiky kapely již přes 20 let

6. prosinec 2013, 12:32
D Smack U Promotion přiváží do České republiky kapely již přes 20 let

D Smack U je v současnosti malá firma o dvou lidech, přesto se za dobu svého působení zařadila mezi nejvýznamnější promotérské agentury v České republice. Letos tomu bylo již 20 let, kdy David Urban založil D Smack U Promotion a ta záhy začala zastupovat umělce a přivážet do České republiky a na Slovensko zajímavé zahraniční interprety, kterých do současnosti byly stovky. 

Místo bouřlivých a okázalých oslav však D Smack U své výročí oslavila usilovnou prací a v roce 2013 přivezli do České republiky rekordní počet kapel, z nichž osm své koncerty vyprodalo, legendární americká kapela Pixies dokonce naplnila velký sál Lucerny dvakrát po sobě.

Zeptali jsme se proto několika lidí, kteří se v tuzemské klubové a festivalové scéně pohybují,na otázku: 

"Co pro vás znamená nebo jaký nejsilnější zážitek se vám vybaví ve spojení s D Smack U Promotion?"

Zde jsou odpovědi několika z nich:

Michal Kaščák – Pohoda Festival

Vybavi sa mi David Urban. On sam ako osoba je vzdy velmi silnym zazitkom. David nam pomahal pri vzniku Pohody, zasvatil ma do sveta bookingu, na to sa nezabuda. David je dobry priatel, profesional a dobry clovek. Prajem mu aj jeho kolegom vsetko najlepsie do dalsich rokov.

Michal Thomes – Rock for People

S Davidem se známe léta, ale docela dobře si pamatuji, že v našich začátcích jsem ho registroval jako "velkého" promotéra, který vozí parádní věci z venku a ani v duchu me nenapadlo, že se z nás o mnoho let později stanou kolegové a budeme spolupracovat na bookingu Rock for People. Značka D Smack U má obrovský podíl na "vzdělanosti" českého publika, jelikož je spojena se stovkami koncertů, reflektujicích aktuální dění na světové hudební scéně a to v realném čase, což je mnohdy věc značně ošemetná.

Jiří Burian – muzikant

D smack U promotion pro mě znamená samozřejmě hodně. Jednak je to královna mezi promotéry a taky hlavně díky Davidovi jsem s mojí bývalou kutálkou objezdil celou republiku (i něco v zahraničí) a zahrál si na velkých festivalech. Vzpomínám na časy v Roxy a Jelení Příkop, Planet Festival patří pro mě mezi nejlepší festivaly v Čechách s top line-upem. Není to ale jen značka spojená s minulostí, každou chvilku vozí do Čech ta nejlepší jména. Přeju Davidovi a jeho kumpánům jen to nejlepší a díky za všechno.

Bruno Ferrari - zpěvák

Jednou jsem dělal doma mejdan, přijel David Urban, přivezl si flašku vodky, tu beze slova vyžahnul a odjel.

Veronika Douglas – Universal Music

D Smack U je pro mě David Urban, jeden z nejslušnějších lidí v tomhle businessu. Má můj velký obdiv a respekt, že "bojuje" už takhle dlouho, protože těch momentů, kdy by se na to všichni ostatní vykašlali, bylo za tu dobu určitě hodně. Vybrat nejsilnější zážitek je strašně těžký; těch opravdu silných bylo fakt hodně a za to patří Davidovi velký dík.  Určitě ale bude mezi ty nejsilnější patřit festival Jelení příkop. A taky koncerty kapel, které venku v malých klubech není skoro možné vidět, třeba Pixies v Akropoli nebo teď čerstvě Primal Scream v Lucerna Music Baru. Přeju spoustu skvělých koncertů do dalších dvaceti let!

Petr Meškán – Česká televize

Vždycky se mi vybaví ten poslední koncert s povedenou atmosférou. Tedy ten poslední byli Primal Scream v LMB.

Jan Vedral- MF Dnes

D Smack U jsou už od začátku jedním z nejsilnějších narušovatelů hudební stagnace, která u nás dlouhou panovala a to nejen v klubech a na festivalech, ale obecně. Samozřejmě, že musí vsázet i na své jistoty, ale nikdy se nebáli ani risku vozit kapely, které jsou doma teprv na vzestupu a aktuální. A kterým by to k tuzemským posluchačům třeba trvalo ještě roky.Když mám vybrat jeden z památných koncertů, budou to určitě Franz Ferdinand v Roxy. Zážitek z toho neudělal ten kokot, co po nich v tom děsivém vedru během Darts of Pleasure házel šipky, ale D SMack U, že je tenkrát vyhmátli.

Josef Sedloň – Radio 1, promotér

D Smack U to je pro mě od počátku David Urban, milovník experimentální muziky, hudebník a performer v projektu Mushroom In Our Shoes, kolega z Radia 1 a v neposlední řády nadšený a neoblomný promotér, který do Čech dovezl pro mě spoustu láhůdek, za což mu velký DÍK!!

Nejsilnější zážitek byl pro mě asi festival Jelenní příkop v roce 98, který tenkrát působil jako zjevení. Byl v Praze dá se říci v centru, na úžasném místě s mraky skvělý muziky, to byl zázrak.

Martin Hoffer (Hoffy) – Skyline

Nejsilnější zážitek spojený s D Smack U, už bude asi napořád poslední květnový víkend roku 98 a legendární  festival Jelení Příkop.

Jaroslav Špulák – hudební publicista

Když se řekne D Smack U, vybaví se mi aktuálně výtečný koncert Biffy Clyro v Roxy letos v listopadu. Vybaví se mi také zastup kapel, které znám z alb, ale většinou bych je neměl možnost vidět v Praze naživo, nebýt právě téhle agentury. D Smack U mě také naučili vzít definitivně na milost pro mě nepohodlný a neútulný Lucerna Music Bar. 

Petr Choura – promotér Divadlo pod lampou Plzeň

D Smack U Promotion - pro mě osobně znamená nespočet koncertů ať už zahraničních kapel nebo svého času nejlepší stáj českých klubových kapel.Agentura, která je naprostým základem celé hudební scény v čechách a stojí za jejím rozvojem.To kde dnes jsme, je velká zásluha D Smack U.

 

Silných zážitků s Davidem, je spousta. Nejsilnější asi dva. Za prvé festival Jelení příkop v roce 1998 - dnes již kultovní festival taneční hudby v areálu Pražského hradu.Byla to první akce takového rozsahu v Čechách a navíc v naprosto úžasném prostředí.

 

A za druhé Planet festival (2008/2009) - pro mě osobně jeden s nejlepších festivalů, jaký se kdy v Čechách konal. Ať už svým line-upem, tak svým technickým a organizačním zajištěním. David má můj velký obdiv za to, jak se k organizaci posledního ročníku festivalu postavil. Už před festivalem bylo jasné, že festival skončí s velkým prodělkem, ale na organizaci a zajištění nebylo nic poznat, David nic neošidil. Vlastně ještě jeden zážitek.David jako DJ.Večírek v plzeňském Divadle pod lampou v dubnu 1997 kdy David hrál společně s Trávou a Significant Other.

Ema Brabcová – zpěvačka Luno, (ex Khoiba, Roe Deer)

V podstatě zážitky s Davidem Urbanem byly často dost intenzivní.David je pro mě nezapomenutelná postava. A i přes to, že je fakt hodně svůj, udělalpro Khoibu veliký kus práce -  skrz něj jsme celkem často hráli v zahraničí a hráli za dobrou cenu i u nás v Čechách. 

Přemysl Černík – muzikant a promotér

Ve spojení s D Smack U se mi jednoduše vybaví David Urban, kterej ač hraje v tomhle ošemetnym businessu tu nejvyšší ligu je po všech těch letech, pádech na držku, zmtrvýchvstáních a desiluzích, který si prožil pořád obrovskej srdcař a dělá svojí práci s velkou láskou k muzice. Po některejch fackách, který David ve svý "kariéře" dostal by se většina lidí už nezvedla a proto je obzvlášť obdivuhodný, že sem stále vozí kapely, co za něco stojej a kterejm tady neni úplně jednoduchý prokopnout cestu. Možná je v tom i trochu toho slávistickýho prokletí, který moc dobře znám takže sem se vždycky cejtil s Davidem na jedný lodi. 

Vypíchnout nějakej speciální zážitek, kterej by mi přišel pro D Smack U signifikantní je hodně složitý. Těch skvělejch koncertů, co tu pod touhle hlavičkou proběhlo bylo jednoduše hrozně moc. Pro mně byl asi nejsilnější moment to, jak se David postavil k situaci, která předcházela poslednímu Planet Festivalu v Táboře. Narozdíl od nejmenovanýho posery (kterej stále před podobnou volbou o pár let později) i přesto, že věděl, že se tak trochu řítí do pekel, dotáh akci do konce a nenechal fanoušky ani kapely na holičkách. Respekt! 

Přeju hodně štěstí a plnejch sálů do dalšího dvacetiletí!     

Ján Trstenský – Grape Festival

Pre náš festival bola táto spolupráca zásadná.Ako úplne nový a neznámy festival by sme len veľmi ťažko presviedčali kapely, aby k nám išli hrať. Našťastie D Smack U už má svoje meno a aj vďaka tomu sa nám podarilo dotiahnuť zaujímavé mená a postupne sme začali budovať zatiaľ relatívne úspešnú značku Grape. 

Radek Bureš – Skyline

David Urban začal Skyline zastupovat v roce 1998, tehdy mi bylo devatenáct a fakt by mě asi nenapadlo, že s tímhle chlápkem budeme spolupracovat ještě za patnáct let a uděláme spolu víc jak 600 koncertů. Skyline a D Smack U prostě patří dohromady a David je něco jako náš "taťka".Někdy teda trochu zlobivej, ale vždycky férovej. Z pozice hudebního fanouška pak pro mě D Smack U představují desítky skvělých  a inspirujících koncertů, za všechny bych zmínil třeba zlomovej festival Jelení Příkop nebo Pixies v Akropoli, což byl jeden z TOP 5 koncertů mýho života.

Marek Gregor – redaktor Reflex

D Smack U je pro mne především David Urban, kdysi – před dvaceti lety – takovej divnej umanutej týpek, později divokej kamarád a především srdcař, kterému vždycky šlo o kvalitní a často pro naše publikum koncertně neznámou muziku. Je škoda, že nedopadl jeho velký sen, pravidelně pořádat hudební festival.Jak Jelení příkop, tak i různé varianty Planet festivalů v Táboře a v Praze měly skvělou dramaturgií. Jeho cit pro muziku dokumentuje i rozkvět pražské Roxy v dobách, kdy tam měl na starosti hudební program, taková množství skvělých kapel, tam už pak nikdy nehrály. Ostatně na památku prvního pražského koncertu skotské skupiny Franz Ferdinand v Roxy v roce 2004, dostal můj první syn Sebastian Ferdinand Gregor, své prostřední jméno. GOOD LUCK! A ať to ještě hodně dlouho vydrží!

Michal Novák – muzikant a zakladatel Bandzone.cz

Veliký srdce, který bije pro hudbu všech žánrů... i když za poloprůhledným opiovým závěsem. Nejsilnější zážitek..bohužel ne zrovna pozitivní ale určitě nezapomenutelný - smrt Planet festivalu a s ním i jedné velké don quijotské naděje, že D Smack U naučí plebs poslouchat kvalitní muziku.

Mám vás rád a neskutečně si vás vážím za to, jak dlouho a dobře to děláte. 

Niceland - muzikant

Když pominu spoustu skvělejch kapel, ktery D Smack U přivezli, tak pro mě nejsilnější zážitek bylo určitě hraní na (bohužel posledním) Planet Festivalu. I když byla kurevská zima a hráli jsme pozdě (což návštěvníkům nevadilo a pařili), tak možnost vidět spoustu mých oblíbených kapel (a objevit i nějaké nové) z tohodle večírku udělala nezapomenutelnou událost. A taky zvlášť proto, že to tak trochu bylo Davidovo dítě, na který byl, i přes různý zádrhely, právoplatně pyšnej.

Lukáš Stara – Fléda

Ač vím, že za DSmackU je spousta práce více lidí, mě se vždy při vyslovení této značky vybaví David Urban. Za tu dlouhou dobu co ho znám musím říct, že si jeho práce hrozně vážím. Nemyslím si že jde vypíchnout jedna konkrétní věc, protože on je permanentním dlouholetým hybatelem toho malého českého showbusinessového písečku, ač si to možná ani apousta lidí neuvědomuje, nebo nedoceňuje. On sem vždy vozil a vozí zásadní známé, nebo méně známé a o to víc zajimavé kapely. Přes jeho prsty fungují festivaly, kluby a co je nejvíc, už to dělá 20 let…což v Česku rozhodně normální není. Takže já přeji hodně sil, entusiasmu  a peněz do dalších let!

Kay Buriánek – Sunshine

Pro mě těžko vzpomínat na jeden konkrétní nejsilnější zážitek, protože jich bylo hodně. D Smack U Promotion byl na šest let náš domov, bookingová agentura a s Davidem Urbanem jsme absolvovali dost bizarní výlety mimo realitu jak geograficky, tak i co se týče zážitků, hodně z toho, nebo spíš většina je nepřenositelná. Ta spolupráce se nikdy neobešla bez nějakejch incidentů, ale vlastně to byly fakt hezký roky. Hudebně a profesionálně to je pro mě jedna z mála tuzemskejch part, která i když ji poslední pořádanej festival srazil na kolena, dokázala zase vstát a i když to není dneska vůbec lehký, jsem rád, že pořád funguje, posiluje pozici a hlavně sem vozí kvalitní hudbu, nový jména, stálice. Asi nejvíc byl pro mě první Go Planet Roxy v roce 2003 a poslední Planet Festival v roce 2009, pak už nikdy nic nemělo takovou atmosféru, ale možná to je jenom sentiment a nostalgie. 

Více informací:

www.dsmacku.com

www.facebook.com/dsmackupromotion