Czeching 2019 posílá do zahraničí Viah, nezaměnitelnou mladou zpěvačku a performerku

25. červen 2019, 22:28
Czeching 2019 posílá do zahraničí Viah, nezaměnitelnou mladou zpěvačku a performerku

Letošní ročník hudebně exportního projektu Czeching vyvrcholil 22. června na Metronome Festivalu v Praze, kde se na Radio Wave New Stagi představilo všech pět nominovaných. Hlasování mezinárodní poroty vyhrála Viah, česko-vietnamská naděje alternativního popu.

Kromě samotné možnosti vystoupit na Radio Wave New Stagi v rámci Metronome festivalu jsem se díky Czechingu seznámila s hudebními profesionály, ať už českými, či zahraničními, se kterými jsem mohla o hudbě a všem okolo ní diskutovat. Fascinuje mě na tom ta skupinovost, že se na chvíli můžu nechat vytrhnout z izolace, kterou s sebou někdy hudební tvorba nese, a že můžu sdílet tu čistou radost s dalšími. Ať už to jsou ostatní kapely nominované na Czeching, které byly mimochodem letos nesmírně silné, nebo to jsou třeba letošní porotci, od kterých se mi dostalo dost nosných poznámek, týkajících se především aspektu prezentace mojí hudby,“ sdílí nadšení z vítězství Viah.

Podobně jako minulý rok vítězka Czechingu Hellwana i letos získá Viah možnost nahrát a vydat singl, natočit videoklip a její skladby poputují do dalších evropských rádií sdružených v Evropské vysílací unii. V září Viah vystoupí díky projektu Radia Wave na známém rakouském showcaseovém festivalu Waves Vienna a v lednu 2020 pak pojede na největší evropský showcase Eurosonic Noorderslag do Nizozemí,“ říká šéfredaktorka Radia Wave Iva Jonášová. Součástí výhry je letos premiérově také absolvování víkendového workshopu s profesionálním coachem. „Na showcaseových festivalech je strhující živák rozhodující pro budoucnost každé kapely a interpreta. Právě proto jsme se letos rozhodli udělat vše, co je v našich silách, aby se Viah zapsala do povědomí showcaseového publika,“ doplňuje hudební dramaturg Radia Wave Jakub Kaifosz.

V letošním ročníku Czechingu se sešla pestrá sestava nominovaných. Kromě vítězné Viah také originální pražská kytarovka Market, popový projekt Margo, energická garage-rocková kapela Branko’s Bridge a olomoučtí Nylon Jail, s jejich autentickou kombinací elektronické hudby a country. Právě Viah a Market už při oznámení nominací zaujali některé zahraniční porotce, a tak jejich hudbu budou moci slyšet posluchači německé stanice PULS či slovinské VAL 202.

O vítězi rozhodla dvacetičlenná mezinárodní porota složená především z profesionálů z rozhlasových stanic EBU (Evropské vysílací unie), tentokrát navíc doplněná o další dramaturgy hudebních festivalů, např. Waves Vienna. Díky letošnímu zaměření ročníku na živé vystupování přijelo osobně několik porotců přímo na Metronome Festival, a mohli tak o vítězi rozhodovat nejen na základě nahrávek, ale i živých koncertů. Porotce Norberta Borzyma z polského rádia Czwórka, Tsvetana Tsvetanova z Radio Nacional de Bulgaria a Mircu Lotz z německé organizace MusicBYwomen mohli návštěvníci Metronome Festivalu vidět a slyšet také ve veřejné debatě s podtitulem „Hudba: soundtrack k revoluci nebo silná zbraň“, kterou vedla moderátorka Radia Wave Mary C.

Součástí letošního projektu Czeching bude opět i vzdělávací část, podpořená českou proexportní hudební kanceláří SoundCzech. Workshop pro kapely proběhne na podzim. Bližší informace najdete brzy na webu Radia Wave a facebookovém profilu stanice.

Více o projektu najdete na: http://wave.cz/czeching .