CZECH PRESS PHOTO 2013 už zná cenu diváků

29. leden 2014, 9:44
CZECH PRESS PHOTO 2013 už zná cenu diváků

Divácké ceny jsou tradičně posledními cenami udílenými v každoroční prestižní novinářské soutěži Czech Press Photo.

Rozhodují o nich sami návštěvníci výstavy a tentokrát jsou to, díky nově založené videosekci, ceny dvě: Vítěznou fotografií se stal dojemný snímek Tomáše Adamce, fotografa Zoo Praha, na němž pěstoun Vaidl krmí třídenní mládě vzácného ptáka – loríčka rudobradého. Vítězným online videem se stal snímek autorské dvojice Milan Šíma – Jan Šibík věnovaný největší náboženské slavnosti na světě zvané Kumbh Mela, při níž v indické řece Ganze provedou očistnou koupel desítky milionů lidí.

Divácké ankety na pražské Staroměstské radnici, kde 19. ročník výstavy Czech Press Photo od poloviny listopadu loňského roku do konce letošního ledna probíhá, se z celkového počtu rekordních 39 632 návštěvníků zúčastnilo 8 203 diváků. Z těch pak 1 764 dalo hlas snímku ptačího holátka loríčkovi. V těsném závěsu následuje fotografie Jana Ježdíka ze závodu psích spřežení nazvaná Šediváčkův long a kontroverzní série snímků „balkonových scén“ Zdeňka Vajnera Veřejné soukromí, která vyvolala vzrušené diskuse o tom, co se ještě smí a co už ne fotografovat bez svolení fotografovaných.

Ve videosekci výstavy se podobný dramatický boj nekonal a pro vítězný snímek hlasovala více než polovina účastníků ankety (4 302 diváků).

CENY DIVÁKŮ budou slavnostně předány autorům v předposlední den výstavy
Czech Press Photo 2013 ve čtvrtek 30. ledna v 17 hodin ve 2. patře pražské Staroměstské radnice. Své ceny v podobě produktů firem LG Electronics CZ, Nikon, Fujifilm a Canon současně převezmou i vylosovaní účastníci divácké ankety.

Od 17.30 hodin se pak na stejném místě koná prezentace držitele Ceny diváků
za fotografii Tomáše Adamce – fotografa Zoo Praha.

Poznámka:
Na výstavě 19. ročníku Czech Press Photo proběhlo k dnešnímu dni dvanáct setkání vítězných fotografů s veřejností.
Pozoruhodné rovněž je, že na velkém počtu návštěvníků se podílejí i organizované školní výpravy - celkem 9 124 žáků.

Foto a video:
- Třídenní mládě vzácného loríčka rudobradého (foto Tomáš Adamec)
- Záběr z online videa Kumbh Mela (Milan Šíma – Jan Šibík),

Milan Šíma a Jan Šibík, Kumbh Mela s Niradžanem

www.czechpressphoto.cz