Čtyři obdivuhodní školáci v dokumentu oceněném Césarem došli až do českých kin

10. duben 2014, 13:54
Čtyři obdivuhodní školáci v dokumentu oceněném Césarem došli až do českých kin

Čtyři děti, čtyři osudy, jediný cíl - budoucnost. V kinech od 17.4.2014.

Letošním vítězem prestižní sošky César za nejlepší dokument se stal film, který od 17. dubna můžete zhlédnout i v českých kinech. Film, díky němuž si můžete uvědomit, že ne všechny děti chodí do školy nerady. Cesta do školy dokazuje, že některé naopak do školy chodit chtějí tak moc, že kvůli ní urazí několik kilometrů. Třeba i pěšky nebezpečnou africkou savanou, přes marocké či argentinské hory nebo na improvizovaném invalidním vozíku prašnými indickými cestami. Právě každodenní malou odyseu čtyř z nich Cesta do školy sleduje.

"Pro většinu dětí, které znám, je škola otravnou povinností. Když jsem viděla dokument Pascala Plissona, zastyděla jsem se za všechny ty děti, pro něž je vzdělání tak samozřejmé a jejich budoucnost tak bezproblémová. Kolik z nich by dokázalo šlapat denně kilometry a kilometry do školy, a kolik z nich by to činilo nejen dobrovolně, ale i s nadšením? Protože by věděli, že bez vzdělání dopadnou jako jejich rodiče, že je nečeká žádná budoucnost. Je nutné občas konfrontovat náš bezpečný a pohodlný svět s tím druhým, “ svěřila se svým zážitkem z nového filmu AČFK programová ředitelka Iva Hejlíčková.

Cesta do školy

Dětské protagonisty snímku, žijící ve čtyřech různých koutech světa, spojuje společná touha po poznání. Uvědomují si, že jedině studium jim může otevřít bránu k lepší budoucnosti a proto se každý den vydávají na dlouhou a strastiplnou cestu za vzděláním.

Jackson (11) žije v Keni. Se svou mladší sestrou musí dvakrát denně zdolat pěšky patnáctikilometrovou cestu savanou obývanou divokými predátory...

Carlito (11) urazí se svou mladší sestrou bez ohledu na počasí dvakrát denně osmnáct kilometrů na koni přes argentinské pláně...

Zahira (12) žije v pohoří Atlas v Maroku. Každý týden ji a její dvě spolužačky čeká vyčerpávající pěší túra po nelítostných horských stezkách do internátní školy...

Samuel (13) žije v Indii. Cesta do školy, kterou musí denně absolvovat, představuje čiré utrpení. Nemůže totiž chodit a jeho dva mladší bratři ho celé čtyři kilometry tlačí na provizorním vozíku...

Snímek CESTA DO ŠKOLY odhaluje nevšední rutinu dětí, jež se díky své nezdolné touze splnit si svůj sen vydávají na cestu za poznáním, kterou známe všichni, avšak z velmi odlišné perspektivy.

Cesta do školy

Na co se můžete těšit dále...

Ještě než zatlačíte slzy dojetí z filmu, který se s úspěchem promítal i na festivalu v Locarnu, můžete se ve dnech 11. až 13. dubna nechat uhranout velikostí plátna na přehlídce 70mm filmů KRRR! Ojedinělá akce v krnovském kině Mír 70 už podeváté oživí největší používaný obrazový formát v dějinách kinematografie. Letos prostřednictvím titulů Chitty Chitty Bang Bang, Hamlet, Pád říše římské, Indiana Jones a Poslední křížová výprava nebo Ryanova dcera od klasika filmové epiky Davida Leana.

O dva dny později, tedy 15. 4., začíná v Olomouci již 49. soutěžní festival populárně-vědeckého filmu AFO. Akce, která představuje vědu jako atraktivní, dynamický a rozmanitý svět, trvá až do 20. dubna. Počet projekcí a programových bloků letos dosáhl rekordního čísla 150!


Asociace českých filmových klubů
Letní filmová škola Uherské Hradiště

www.acfk.cz
www.lfs.cz
www.projekt100.cz