Čtrnáctý ročník festivalu ŠPEK slavil u návštěvníků úspěch

9. květen 2019, 10:29
Čtrnáctý ročník festivalu ŠPEK slavil u návštěvníků úspěch

Letos již počtrnácté Dům kultury Šumperk uvedl úspěšnou přehlídku ŠPEK, která představila během měsíce dubna umělce působící či pocházející z Olomouckého kraje.

V různorodém programu festivalu nechyběly divadelní představení, hudba, besedy, výstava, módní přehlídka nebo také promítání filmu.

Celý festival 2. dubna zahájila beseda s olomouckou humanitární pracovnicí Klárou Lőffelmannovou a šumperským lékařem Josefem Maradou o charitativní misi v nejchudší zemi západní polokoule. Společně nám přiblížili aktuální situaci, jak se žije na Haiti. Kromě nabitých vědomostí bylo možné si prohlédnout dětské školní uniformy, učebnice a kreolský slovník, zakoupit nějaký z nápaditých tamních výrobků, ze kterých pomalu přecházel zrak, nebo ochutnat šálek lahodné haitské kávy.

V úterý 9. dubna v pořadu příznačně nazvaném Radečkovy špeky oblíbená šumperská skupina O5 a Radeček úplně poprvé veřejnosti prozradila zajímavosti ze zákulisního života kapely. Role moderátora se ujal programový ředitel Rádia Haná a člen Akademie populární hudby Marek Berger. Jako překvapení zaznělo několik známých písní této party z Opičích hor v akustickém provedení.

„Také na příznivce výtvarného umění bylo myšleno v programu festivalu. Proto jsme při přípravě prvního šumperského ART.bloku, konaného ve středu 17. dubna v Jižním křídle domu kultury, oslovili místní mladé umělce a designery,“ uvedla produkční domu kultury Michaela Horáková.

Jedinečný artový večer zahájila beseda pod taktovkou moderátora Ondřeje Procházky, na kterou přijali pozvání Markéta Dočkalová, Kryštof Grygar, Josef Bittner, Vojtěch Vyroubal a Yvona Leitner. Ti také představili své výtvarné umění na následné vernisáži, která byla doplněna o krátké vystoupení šumperských herců Kryštofa Grygara a Martina Zahálky. Mezitím se lačné oko divákovo mohlo pokochat pohledem na krásné šaty české módní návrhářky Yvony Leitner, která představila společně se svými žáky ze Školy módy a designu v Prostějově neotřelou módní kolekci. Chuťové pohárky potěšil lahodný a nápaditý raut a míchané drinky pro návštěvníky připravil John Bar. Celou akci pak zakončilo vystoupení skupiny Hills On Skies.

Na pátém ročníku celodenní divadelní přehlídky Špek na prknech se v sobotu 27. dubna na 4. základní škole Sluneční představilo pět dětských a studentských souborů divadelních nadšenců.

Ten samý den odpoledne se uskutečnilo severomoravské oblastní kolo dětské hudební soutěžní přehlídky Brána 2019 pořádanou Českou tábornickou unií. A na večer byl pro folkové fanoušky připraven 13. ročník tradičního memoriálu Šumperské Pomněnky, na které přijaly pozvání kapely BG Nova, My Run Country, Sem Tam a Nová sekce.

Na závěr celého festivalu jste se mohli v úterý 30. dubna setkat s hudebním skladatelem Davidem Rotterem a režisérem a dokumentaristou Zdeňkem Novotným – Bričkovským, kteří společně uvedli dokumentární esej V krajinách ticha – Nikolaj a Ludmila. Po promítání následovala zajímavá beseda s oběma tvůrci, jež doplnilo i poetické hudební vystoupení.

„Veřejnost měla příležitost seznámit se s místními tvůrci a slavnými rodáky, kteří se prosadili na republikové úrovni. Přehlídka se svou originální koncepcí dramaturgie vzbudila opět velký zájem nejen u lokálních, ale i krajských médií, která o všech jednotlivých pořadech pravidelně informovala své čtenáře a posluchače,“ dodala produkční.