Colours of Ostrava s velkými jmény world music: Afro Celt Sound System, Faada Freddy a Speed Caravan

12. leden 2017, 22:19
Colours of Ostrava s velkými jmény world music: Afro Celt Sound System, Faada Freddy a Speed Caravan

Mezinárodní festival Colours of Ostrava dává od svého vzniku velký prostor předním světovým jménům ze scény world music - umělcům a kapelám, jejichž kořeny leží v tradiční hudbě z Afriky, Asie, ale i Evropy nebo Ameriky. “První tři jména - Afro Celt Sound System, Faada Freddy a Speed Caravan - se na Colours of Ostrava vracejí po mnoha letech. Budou to ale návraty v nových sestavách či s novým programem, často s přesahy do rocku, elektroniky, psychedelie nebo gospelu,” říká na úvod ředitelka festivalu Zlata Holušová. 

Jednou z “world music hvězd” se v Ostravě stane britská čtrnáctičlenná “superformace” Afro Celt Sound System, která pod vedením Simona Emmersona proslula fúzí gaelských a západoafrických hudebních tradic s elektrobeaty. “Prodala milióny alb vydávaných Peterem Gabrielem, omráčila odborníky i Roberta Planta a svým následovníkům navždy určila směr. Na Colours of Ostrava přiveze nové album Source, které podle mnoha anket patří k nejvýznamnějším nahrávkám roku 2016,” říká Zlata Holušová. K původnímu nevšednímu elektro-akustickému zvuku, kterému vévodí zvonivá kora N´Faly Kouyateho z Guineje, dunivá bhangra hráče na buben dhol Johnnyho Kalsiho a umění irské hráčky na dudy Emer Mayock, nově přibyli uhrančivý dudák, kytarista a raper Griogair, ženský guinejský sbor Les Griottes, severoirská jazzová zpěvačka a flétnistka Ríoghnach Connolly i propracovaný rytmický souboj Robbie Harrise s bodhranem a talking drumem úchvatného Moussy Sissokho.

Na Colours of Ostrava se Afro Celt Sound System vrací v pozměněné sestavě po sedmi letech, podobně jako senegalský zpěvák Faada Freddy, bývalý člen slavného hip hopového tria Daara J, které návštěvníci viděli dokonce před dvanácti lety. K fascinující hudbě mu tentokrát bude stačit pouze hlas, tělo a pětičlenná a cappella skupina. Faada Freddy se v roce 2015 triumfálně vrátil s nádherným albem Gospel Journey, směsí gospelu, soulu, jazzu, reggae, popu a hip hopu, natočeném pouze s úžasnými hlasy, beatboxerem a perkusistou, “bubnujícím” na ozvučenou hruď. “Ke tvořivosti nepotřebujete nutně peníze. Hudba může být dostupná pro každého. Stačí vám hlas a tělo,” tvrdí Faada.

A do třetice se po osmi letech do Ostravy vrací alžírsko-senegalsko-francouzská formace Speed Caravan, která pod vedením alžírského hráče na elektrifikovanou loutnu oud Mehdi Haddaba míchá do drtivého zvuku severoafrické chaabi, mbalax, hard rock i elektro. “Představte si, že Led Zeppelin natočili album v Africe nebo, že Joe Satriani strávil dovolenou na Sahaře,”naznačuje Mehdi, co máme čekatod Speed Caravan, se kterými dobyl Mehdi většinu významných festivalů a získal si pověst smělého inovátora původně akustického nástroje. S formací se zapojil i do Albarnova projektu Africa Express a sám hostoval u kdekoho: Rachid Taha, Gorillaz, Salif Keita, Ibrahim Maalouf, Eric Truffaz a další.

Šestnáctý ročník festivalu Colours of Ostrava proběhne od 19. do 22. července 2017 opět v unikátním industriálním areálu Dolních Vítkovic a dosud oznámenými hlavními hvězdami jsou Imagine Dragons, Norah Jones, alt-J, Birdy, Moderat, Laura Mvula, Benjamin Clementine a Nouvelle Vague.

 

Čtyřdenní vstupenky na Colours of Ostrava 2017 jsou v prodeji na www.colours.cz a v síti Ticketpro. Aktuální cena 2.290 Kč platí na limitované množství 5.000 kusů. V prodeji je také ubytování ve stanovém městečku, parkování nebo místo pro karavan.

 

Více informací na www.colours.cz.