Colours of Ostrava přidávají australské psychedeliky Tame Impala i přední africké kapely

26. leden 2016, 10:30
Colours of Ostrava přidávají australské psychedeliky Tame Impala i přední africké kapely

Mezinárodní hudební festival Colours of Ostrava přidává do programu letošního ročníku další velká a různorodá jména současné světové hudby - australské psychedeliky Tame Impala, čtveřici předních afrických kapel a hudebníků - Rocky Dawuni z Ghany, Songhoy Blues z Mali, Joel Sebunjo & Sundiata z Ugandy a Mbongwana Star z Demokratické republiky Kongo - i rockové Nothing But Thieves, jeden z největších britských objevů loňského roku, který přiváží tým Colours of Ostrava z holandského showcase festivalu Eurosonic.

 “Nová jména svým žánrovým rozsahem dokazují velkou šíři nabídky, která se návštěvníkům každý rok v industriálním areálu Dolních Vítkovic dostává - od psychedelického rocku, přes world music až po alternativní rock. Společné jim je ale to, že nabídnou návštěvníkům výjimečný koncertní zážitek,” zdůrazňuje ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Největší hvězdou z nově oznámených jmen je australská kapela Tame Impala, pětičlenný projekt okolo zpěváka, hudebníka a skladatele Kevina Parkera. Hudba “surfující” na hladině psychedelického rocku a popu vydobyla kapele nominace na Grammy i Brit Awards, uhranula hudební kritiky, prodejní žebříčky i diváky největších festivalů po celém světě. Návod k poslechu Tame Impala vystihla jedna z recenzí: “Je to psychedelická hudba ne jako pojmenování hudebního žánru, ale spíše jako skutečný popis toho, jak se rozšiřuje vaše vědomí, když Tame Impala posloucháte.”

Nothing But Thieves z Velké Británie se stali jedním z největších britských objevů roku 2015. Jejich hudba založená na naléhavém hlasu frontmana Conora Masona, řízných rockových kytarách a silných refrénech zazněla na koncertech před Arcade Fire, Muse, Young Guns i Georgem Ezrou, umístila se vysoko v ostrovní hitparádě a na iTunes. Mezi vinyly se debutové album stalo dokonce nejprodávanějším.

Seznam nových jmen v tuto chvíli uzavírají čtyři hudebníci a kapely, které patří k tomu nejlepšímu ze současné africké hudby: Rocky Dawuni, hvězdný zpěvák reggae z Ghany aktuálně nominovaný na Grammy, malijská rocková kapela Songhoy Blues, mistrovský hráč na upravenou jednadvacetistrunnou koru Joel Sebunjo z Ugandy, hrající s kapelou Sundiata afrofunk, a elektronicko-rockoví Mbongwana Star z Demokratické republiky Kongo s dvěma frontmany na vozíčku z formace Staff Benda Bilili.

Patnáctý ročník Colours of Ostrava proběhne od 14. do 17. července 2016 opět v unikátním industriálním areálu Dolních Vítkovic v Ostravě. První oznámenými jmény jsou například Of Monsters and Men, Passenger, ANOHNI, Slowdive, Caro Emerald, Mariachi El Bronx, CC Smugglers, The Unthanks, Freeborn Brothers nebo My Baby. V prodeji jsou v tuto chvíli čtyřdenní vstupenky za 1.990 Kč, k dispozici za tuto cenu je limitovaná edice 5.000 kusů a jsou k dostání na eshopu Colours of Ostrava - http://eshop.colours.cz - nebo v síti Eventim. Colours of Ostrava 2015 navštívilo přes 43.000 návštěvníků a festival nabídl přes 300 programových bodů na 16 otevřených i krytých scénách.

Festival kromě samotné letní akce pořádá samostatný koncert britského zpěváka Miky 25. května v pražském Foru Karlín. I vstupenky na toto vystoupení jsou již v prodeji - v eshopu Colours of Ostrava (http://eshop.colours.cz) a v sítích Goout.cz, Ticketpro a Eventim.

Více informací na www.colours.cz.