COLLECTIVE LOSS of MEMORY - nový projekt DOT504 v choreografii Jozefa Fručka a Lindy Kapetaney

2. říjen 2014, 12:02
COLLECTIVE LOSS of MEMORY  - nový projekt DOT504 v choreografii Jozefa Fručka a Lindy Kapetaney

Umělecká ředitelka souboru DOT504 Lenka Ottová přizvala opět ke společné práci uznávaný choreografický tandem Jozef Fruček a Linda Kapetanea, známý též jak RootLessRoot Company (SK/GR). Soubor tak navazuje na předchozí úspěšnou spolupráci na inscenacích Holdin´Fast (2008) a 100 Wounded Tears (2009), které sklidily bouřlivý ohlas u divácké i kritické obce (mj. Cenu The Herald Angels Award na Fringe Festival v Edinburgu).

„Dá se říct, že Jozef s Lindou během tvorby předchozích dvou inscenací vtiskli souboru DOT504 tvář“, říká Lenka Ottová. Nový projekt DOT504: COLLECTIVE LOSS of MEMORY vzniká v koprodukci s Tancem Praha. Světová premiéra se uskuteční 17. a 18. října 2014 od 19.30 hodin v pražském divadle Ponec v rámci festivalu 4+4 dny v pohybu.

Důraz kladený na rovnocenný tvůrčí přínos choreografa a tanečníků je jedním z typických prvků při tvorbě inscenací DOT504. „Přípravě celého projektu předcházel konkurs, který se stal opravdu výjimečnou událostí. Na naší výzvu odpovědělo kolem pěti set tanečníků z celé Evropy. Necelá stovka tanečníků, jenž jsme vybrali ve spolupráci s choreografy na základě CV a video ukázek, se sjela na konkurs do Prahy za osobní účasti Jozefa a Lindy. Koncentrace vynikajících evropských tanečníků a tanečnic byla úžasná a v Česku ojedinělá! Jozef s Lindou si nakonec do projektu vybrali pět osobitých mužských interpretů“, prozrazuje umělecká ředitelka souboru.

Tandem Jozef Fruček a Linda Kapetanea se ve svých dílech opakovaně vrací k archetypálním tématům, z nichž k nejčastěji ztvárňovaným patří zejména podoby a podobenství zla a dobra. Organické zapojení původní hudby a light designu pak tyto vyostřené obrazy podtrhuje a přidává jim na působivosti. Díky dlouholetému angažmá obou tvůrců u předního vlámského souboru Ultima Vez, jsou jejich choreografie stavěny dynamickým tempem a oplývají nebývale vysokými fyzickými výkony interpretů. Nový projekt pro DOT504, který sami tvůrci označují jako „studii provokace“, představí pět vynikajících performerů z různých koutů světa – Izraele, Belgie, Francie, Švédska a Slovenska.  Co přinese toto mezinárodní setkání otevírající téma násilí v současné společnosti?

“S pěticí výjimečných tanečníků se ponoříme do nesmírně silného sociálního jevu, kterým je jedno z největších potěšení lidstva - zabíjet a účastnit se násilí. Toto téma každodenní zkušenosti budeme zkoumat prostřednictvím dějin umění, zejména prostřednictvím jeho výskytu ve výtvarném umění a kulturní kritice.

Bude to studie provokace, která se netýká zjevného, ale zkoumá jemné aspekty vývoje lidského chování a také to, jakými evolučními tlaky lidstvo prošlo a prochází v současném bezprecedentním způsobu života, jenž je orientován pouze na uspokojování momentálních sobeckých potěšení.”

Jozef Fruček, Linda Kapetanea