Co si nenechat ujít na Febiofestu - česko-německý film Schmitke v soutěžní sekci Nová Evropa

18. březen 2015, 13:20
Co si nenechat ujít na Febiofestu - česko-německý film Schmitke v soutěžní sekci Nová Evropa

Česko-německý film Schmitke se po úspěšné světové premiéře na MFF v Jižní Koreji představí na letošním Febiofestu

Schmitke, nízkorozpočtový absolventský film režiséra Štěpána Altrichtera, čeká po světové premiéře na mezinárodním filmovém festivalu v Busanu v Jižní Koreji česká premiéra na letošním Febiofestu. Návštěvníci se mohou těšit na tři projekce (23.3. v 19:15, 24.3. v 16:45, 25.3. ve 21:45) a k filmu 24.3. od 12:45 hodin proběhne i tisková konference. Tiskové konference a projekcí se zúčastní představitel hlavní role Peter Kurth, herci Helena Dvořáková a Petr Vršek, režisér Štěpán Altrichter a producent Tomáš Vach.

Film Schmitke má za sebou také první úspěch: na festivalu v Cottbusu, který se konal od 4. do 11. listopadu 2014, snímek vyhrál cenu za nejlepší debut. V kině jej pak čeští diváci uvidí v létě 2015 v distribuci společnosti Artcam. Producent Tomáš Vach k české premiéře dodává: "Schmitke byl zatím velmi vřele přijat diváky v korejském Busanu a na festivalech v Německu. Každé publikum vyzdvihovalo trochu jinou polohu filmu, což určitě souvisí s kulturními rozdíly obou zemí. Jsme tudíž moc zvědavi, jak bude přijat u nás v ČR. Bude to takový test před distribucí v kinech, na kterou se v létě chystáme se společností Artcam. V každém případě je pro nás velkou ctí zúčastnit se takového festivalu jako je Febiofest a moc se na něj těšíme."

Příběh neotřele a originálně vyprávěného filmu se odehrává v současném Německu a Česku, jeho hlavní část pak na pomezí – v malém městečku uprostřed lesů na hřebenech Krušných hor. Julius Schmitke je postarší konstruktér, jehož osamělý život se skládá z nevzrušivé práce, ukecaného mladého kolegy a občasného vábivého snění o hlubokém lese. Když je jednoho dne pověřen opravou nevysvětlitelně skřípající staré turbíny, již kdysi navrhl, není z výletu na českou stranu Krušných hor příliš nadšen. Podivný, atmosférický kraj hlubokých lesů, zchátralých dolů a neméně podivných lidí v něm mnoho důvěry nevyvolá, ale když se mu kolega přes noc záhadně ztratí, musí i Schmitke vstoupit mezi mlhou zahalené stromy. Snímek spojující komediální nadsázku a mysteriózní atmosféru vznikl v česko-německé koprodukci.
"Jsem rád, že náš neohrabaný důchodce Schmitke konečně dorazí i do města, kde jsem vyrostl. Taky jsem zvědavý na reakce českého publika, jak třeba přijmou humor, který si nebere servítky z Němců ani Čechů", sdělil režisér Štěpán Altrichter.

Štěpán Altrichter, mladý český režisér žijící v Berlíně, si ke spolupráci přizval mezinárodní tým talentovaných tvůrců, jako je například rumunský kameraman Cristian Pîrjol, který spolupracuje na filmových projektech iránsko-francouzské režisérky Marjane Satrapi. Roli Julia Schmitkeho ztvárnil zkušený německý divadelní a filmový herec Peter Kurth, který čerstvě získal divadelní cenu kritiků pro nejlepšího herce v adaptaci Čechova Strýčka Váni. Z českých známých jmen ve filmu hrají Helena Dvořáková, Jakub Žáček a Petr Vršek.

Facebook: https://www.facebook.com/Schmitkefilm
Webové stránky: http://www.schmitkefilm.com