Co chystá Projekt 100 pro rok 2016?

19. leden 2016, 16:25
Co chystá Projekt 100 pro rok 2016?

Filmy projektu 100 pro rok 2016 slavnostně odhaleny. Startujeme Sedmi statečnými.

Asociace českých filmových klubů, iniciátor i realizátor Projektu 100, dnes slavnostně zveřejnila filmy pro rok 2016. Návštěvníci kin se opět mohou těšit „na velké filmy na velkém plátně“, tedy na pět snímků z následujících programových bloků: americká klasika (Sedm statečných), evropská klasika (Osm a půl), kultovní film 90. let (Mlčení jehňátek), česká klasika (Starci na chmelu) a dětská klasika (Cesta do fantazie).

První ročník Projektu 100 se v českých kinech objevil v roce 1995. Za více než dvě dekády jeho existence bylo uvedeno do českých kin 183 filmů v nejvyšší dostupné kvalitě, které už vidělo více než 800 000 diváků. Projekt 100 je tak suverénně nejtradičnější i největší kolekcí klasických filmů distribuovaných v tuzemských kinech.

Letošní ročník Projektu 100 bude zahájen filmem režiséra Johna Sturgese Sedm statečných, příběhem o legendárních pistolnících a jejich boji za správnou věc, který je mnohými označován jako nejlepší western všech dob. Slavnostní premiéra proběhne 14. ledna v pražském kině Aero.

V únoru pak bude následovat snímek italského režiséra Federica Felliniho Osm a půl. Duben přinese Mlčení jehňátek s nezapomenutelným Anthony Hopkinsem a na Letní filmové škole se v červenci uskuteční premiéry Starců na chmelu i Cesty do fantazie.

„Při výběru filmů jsme si velmi dobře vědomi dlouhé tradice a celorepublikové prestiže značky „Projekt 100“. Proto doufám, že se nám opět podařilo vytvořit kolekci děl, která jsou dostatečně různorodá, která doslova baží po velkém plátně a která budou mít i širokou diváckou odezvu. Zatímco minulost Projektu 100 je reprezentována jeho tradicí, jeho budoucí udržitelnost pak vždy určuje zájem diváků,“ přibližuje letošní Projekt 100 hlavní dramaturg Jan Jílek.

Novinkou v rámci Projektu 100 je spolupráce s neziskovou organizací iShorts, jež prezentuje nejzajímavější české i zahraniční krátké filmy. Diváky Projektu 100 tak čekají projekce krátkých, tematicky vždy pečlivě vybraných předfilmů, převážně od studentů českých filmových škol. U Sedmi statečných se bude jednat o film The Deal, režie Štěpán FOK Vodrážka.

Do českých kin se v roce 2016 zásluhou Projektu 100 dostane pět mimořádně kvalitních děl světové i české kinematografie, což z něj činí očekávanou událostí všech fanoušků filmu. Aby bylo jejich hledání a orientace v projektu jednodušší, bude od 7. ledna spuštěn i nový web, který je přístupný na stránkách www.projekt100.cz.