Cestování s malým dítětem

16. prosinec 2019, 11:45
Cestování s malým dítětem

Až donedávna existovalo přesvědčení, že na delší výlet můžete jet pouze se starším dítětem. Přesvědčení o tom se změnilo, jak se zjednodušila péče o novorozence, organizace výživy mimo domov a pravidla bezpečné přepravy.

Cestování s dětmi

V současné době můžete na delší cestu vzít i dítě všech věkových skupin. Delší cestu s dítětem (zejména novorozencem) je však dobré konzultovat s dětským lékařem. Kromě současného zdravotního stavu dítěte posoudí, zda účel cesty a její plánované trvání, typ nabízených přepravních a cestovních podmínek umožní, aby bylo o dítě řádně postaráno. Kojenci a malé děti jsou více ohroženi různými infekcemi a jejich důsledky. Dehydratace může být obzvláště nebezpečná, proto vždy zkontrolujte, zda můžete jít k lékaři na místě, kam jedete.

 

Pokud plánujete cestu do zahraničí s dítětem jakéhokoli věku, poraďte se se svým lékařem s předstihem. Zeptejte se ho na doporučené očkování v této situaci a zásady ochrany před infekčními chorobami. Riziko vzniku některých infekčních nemocí (např. Spalničky, hepatitida A nebo žloutenka) je v některých zemích obzvláště vysoké, proto se před cestováním do těchto oblastí doporučuje ochranné očkování. Také se zeptejte na způsoby, jak zabránit průjmu, malárii a dalším tropickým chorobám.

 

Jak převážet dítě v autě

Vždy vezte dítě v autosedačce přizpůsobené jeho věku a hmotnosti. Nezapomeňte přísně dodržovat pokyny výrobce a pravidla provozu. Než vyrazíte, ujistěte se, že je autosedačka bezpečně připoutána bezpečnostním pásem. Stejně tak zkontrolujte u svého auta, zda je vše v pořádku. Na automobilovedily24.cz pořídíte veškeré náhradní díly.

Při cestování autem zajistěte především bezpečnost a pohodlí vašeho dítěte. Podle předpisů může být dítě přepravováno ve speciální autosedačce přizpůsobené jeho věku a hmotnosti. Můžete si koupit novou autosedačku, koupit si starší z nebouraného auta nebo půjčit od přátel, ale vždy používejte pouze schválené sedadlo, které zaručuje bezpečnost vašeho dítěte. Správně zvolená autosedačka významně snižuje riziko vážného zranění dítěte v případě dopravní nehody. Cesta trvající mnoho hodin je pro dítě únavná, proto je nejlepší ji vydržet spaním v autosedačce (v dětské sedačce pro děti do 2 let dítě zůstává v klidové poloze). Zvažte převážení svého dítěte již unavené nebo dokonce v noci, což zvýší pravděpodobnost, že bude spát většinu cesty, ať už vyrážíte na jakýkoliv delší výlet.

Vyberte dítěti oblečení na teplotu ve vozidle. Pokud ve vozidle používáte klimatizaci, nezapomeňte, že obecně je teplota v přední části vozidla nižší, takže se vaše dítě může zahřát. Náhlé změny teploty během zastavení nepříznivě ovlivňují pohodu a zdraví cestujících. Při cestování v horkém období je nesmírně důležité pít hodně vody nebo kojit často, aby nedošlo k dehydrataci.

Jídlo během cesty by mělo být lehké. Měli byste jej podávat na parkovišti, ne za jízdy. Dlouhodobý pobyt v sedadle přispívá k zapaření zadečku, proto mu nezapomeňte pravidelně vyměňovat pleny během dlouhé cesty a nedovolte, aby se do ní shromažďovalo velké množství moči. Děti, které jsou za jízdy vzhůru, netolerují monotónní řízení, proto byste jim měli poskytnout nějaké aktivity během cesty (např. Barevné hračky, které vydávají zvuk). Také je snazší, když jeden rodič sedí vedle dítěte na zadním sedadle.

Nezapomeňte, že za teplého počasí teplota v autě stoupá velmi rychle a hrozí prudkým přehřátím dítěte (včetně tepelné mrtvice). Nikdy nenechávejte dítě v zaparkovaném autě samotné. Kromě skutečného rizika nehody či vloupání může být vaše dítě vyděšené nebo může mít hlad. Raději byste ho měli mít neustále s sebou, abyste mohli reagovat na jeho potřeby a udržovat ho v bezpečí.