České zastoupení na Pražském Quadriennale: mimozemšťané, spartakiáda i netradiční cestovní kancelář

23. květen 2019, 11:45
České zastoupení na Pražském Quadriennale: mimozemšťané, spartakiáda i netradiční cestovní kancelář

Pražské Quadriennale scénografie a divadelního prostoru, které proběhne od 6. do 16. června na pražském Výstavišti, nabídne expozice, projekty a performance ze 79 zemí.

Výrazné zastoupení zde má i Česká republika. V rámci hlavní soutěžní části – Výstavy zemí a regionů – se na ostrově Štvanice představí koprodukční projekt CAMPQ, který přenese návštěvníky do mimozemského adaptačního tábora. Studenti brněnské JAMU se pokusí diváky prostřednictvím své fiktivní cestovní kanceláře přesvědčit, že „Praha není Česko“. Nebude chybět ani nevšední spartakiáda v podání performativní skupiny tYhle, video o unikátním multifunkčním prostoru DOX+ či pocta výjimečné osobnosti české scénografie, předčasně zesnulé Ivě Němcové. Akreditace a program najdete na www.pq.cz, jednodenní vstupenky jsou v prodeji v síti GoOut.

Mimozemský CAMPQ zastoupí Českou republiku na Výstavě zemí a regionů

V koprodukci Tygra v tísni, Divadla LETÍ a Jihočeského divadla vyrostlo v bezprostřední blízkosti VILY Štvanice kontejnerové městečko – adaptační tábor pro mimozemské uprchlíky z dalekých planet. Kromě interaktivní výstavy zde vzniká také unikátní sedmihodinová imerzivní inscenace, která otevře dveře do cizích světů. Návštěvníci zde potkají tajemné Fénické ženy, přeživší technicky pokročilých Zeyris a zvířecích Attas, jež i na planetě Zemi nepřestávají uctívat svoji královnu.

“Propojit expozici s inscenací je nejspíš odpovědí na palčivou otázku, jak vlastně vystavovat scénografii a prezentovat divadelní prostor. Megalomanská plenérová výprava a mimozemské kostýmy se propojí v jedinečný zážitek, do nějž se návštěvník může ponořit ve dne i v noci,” říká kurátor Ivo Kristián Kubák.

Na projektu adaptačního tábora pro mimozemšťany pracuje 9 scénografů a kostýmních výtvarníků, 4 režiséři a bez mála 70 herců. Výchozí bod pro CAMPQ bude na pražském Výstavišti, které hostí i všechny ostatní národní expozice. Z něj budou návštěvníci dopraveni na Štvanici speciálním autobusem. Autory scénografického řešení pavilonu na Výstavišti jsou výtvarníci Kamila Polívková a Antonín Šilar. Samotný CAMPQ bude během PQ volně přístupný veřejnosti. Na celonoční představení, které se koná 6., 8. a 10. června, je nutné zakoupit vstupenku na www.campq.cz.

Praha není Česko, dokáží studenti prostřednictvím šesti výletů

Českou republiku bude na letošním ročníku PQ reprezentovat také kolektiv Intelektrurálně se svou kurátorskou koncepcí Praha není Česko. Expozice studentů Janáčkovy akademie múzických umění se věnuje tématu centralizace kulturní identity i umělecké tvorby a ztráty celonárodního kontextu. Návštěvníky tak vezmou na celkem šest výletů za hranice metropole. „Vytvořili jsme šest kategorií, které představují specifika národní identity – kultura, příroda, mytologie, vztah práce a společnosti ad. Konkrétní lokality ovšem už vybírali samotní autoři, kteří vytvářejí také program jednotlivých výletů,“ doplňuje kolektiv.

Na dramaturgii a organizaci jednotlivých výletů se podílí také studenti Katedry alternativního a loutkového divadla DAMU s výletem Na houby do Brdských lesů. Studenti ateliéru Intermédií brněnské FaVU vezmou účastníky na hranici skutečnosti, kolektiv studentů Divadelní fakulty JAMU představí mytologickou postavu českého vodníka a sami kurátoři připravují výlet s podtitulem Bez práce nejsou koláče. Do projektu se zapojí také umělecko-antropologická skupina Czechia, která účastníky pozve na zájezd do Ústí nad Labem. Autorem této exkurze je výtvarník a divadelní režisér Michal Pěchouček. Na jednotlivé výlety je nutné zakoupit vstupenku na www.prahanenicesko.cz nebo u stánku CK Praha není Česko na pražském Výstavišti během PQ.

Pocta Ivě Němcové, výjimečné osobnosti české scénografie

Výstava Fragmenty v Lapidáriu pražského Výstaviště oslavuje tvůrčí počiny, jež uchovávají podstatu určitého prostředí a společensko-politické éry. Každá zúčastněná země vybrala jediný artefakt – kultovní či přelomové dílo z oblasti scénické výpravy, kostýmního výtvarnictví, světelného nebo zvukového designu, které vytvořila některá z legend těchto oborů. Kurátoři výstavy zvolili jako reprezentantku české tvorby Ivu Němcovou – scénickou a kostýmní výtvarnici, designérku a konceptuální umělkyni, která za svého života vytvořila téměř tři desítky divadelních inscenací doma i v zahraničí. Do tvůrčího tandemu ji rádi a často zvali přední čeští režiséři Daniel Špinar, Jan Frič nebo Miroslav Krobot. Jako architektka se Iva Němcová podepsala i pod několik výrazných českých filmů (Gottland, Rodinný film a další).

Netradiční pojetí divadelního prostoru DOX+

    Soutěžní Výstava divadelního prostoru představí v krátkých videodokumentech široké spektrum možností divadelní architektury, od nalezených či přetvořených prostorů přes velké národní projekty až po dočasné venkovní instalace. Českou republiku zde prezentuje jeden z vítězných projektů soutěže – multifunkční prostor DOX+, který vznikl v rámci poslední fáze rozšíření pražského Centra současného umění DOX. Jeho prostorová a akustická variabilita otvírá nové možnosti pro multižánrovou dramaturgii s důrazem na rozvoj nových uměleckých forem. V roce 2018 byli autoři prostoru ze studia Petr Hájek Architekti nominováni na evropskou architektonickou cenu Miese van der Rohe.