Červen to jsou samé super letní akce!

27. květen 2015, 11:20
Červen to jsou samé super letní akce!

Zahrádky praskají ve švech, Vltava je ozdobená labuťovými šlapadly, pihatá část obyvatelstva už maže aspoň dvacítkou a předsevzetím “do léta to zhubnu” odzvonilo. Ještě aby ne, když na každém rohu voní nějaká grilovaná dobrůtka. Víte, co se říká: “Co si nevyběhal z Vánoc, v létě na břiše najdeš”. A taky zkuste ogrilovat salát, že… Léto není jen o povalování se s burgerem v jedné, a chlazeným alkoholovým nápojem v ruce druhé, v Praze se opět pořádá několik bezva akcí, které si rozhodně nesmíte nechat ujít! Léto začíná...

Umění si užijte klidně v noci...

Praha a umění patří k sobě. Přesvědčit se o tom můžete třeba na výstavě belgického symbolismu fin-de-siècle Jeana Delvilla, nebo na výstavě francouzské galeristky Nadine Gandy, která upřela svoji pozornost na talentované umělkyně, či na výstavě Rogera Hiornse, jakožto reprezentanta mladší generace britských umělců. V galerii NTK se dozvíte, jak současní mladí umělci reflektují přítomnost technologického boomu, v Galerii La Femme se můžete podívat na ztvárnění geometrie v dílech Evy Mansfeldové a Lubomíra Přibyla, a v The Chemistry Gallery nahlédnete kudy a kam vede cesta graffiti. Zároveň se stále můžete kochat symbolismem v českých zemích na výstavě Tajemné dálky, a nezapomeňte na Pražskou muzejní noc!

...na ostrovech zapařte...

Červen se ponese ve znamení velkých koncertů. Hned začátkem měsíce se v O2 aréně bude konat pořádná pařba - po pěti letech se do Prahy vrací legendární DJ David Guetta, v půlce měsíce vystoupí v Lucerna Music Baru rapper Big Sean, a aby toho nebylo málo, o pár dní později bude ve Žlutých lázních další pecka - alt-J! Klidnější povahy potěší akce Open air 2015 na Hradčanském náměstí, kde již potřetí zakončí Česká filharmonie sezonu koncertem pod širým nebem. Pozpěvovat si u indie/garage popu můžete v kavárně Potrvá na koncertu Colleen Green, jazzově pobrukovat při koncertu slovenské zpěvačky Miriam Bayle, nebo si poprvé v Česku naživo poslechnout kapelu Sheppard. Jak je všeobecně známo, taky na Žižkově to žije, v půlce června se můžete těšit na fesťák Žižkov sobě a o dva týdny později na Letní Žižkovskou Noc! A nezapomeňte na hudební  festival United Islands! Zkrátka každý si přijde na své.

...v celé Praze se labužnicky najezte...

Všichni se shodneme na tom, že Praha ráda pije víno, pivem taky nepohrdne na festivalu na Náplavce, a ráda taky griluje, třeba na gastro festivalu Jaro na grilu. Burgery se těší velkému úspěchu, zkuste nějaký na warm up Burgersfestu, a pokud se rádi stravujete zdravě, určitě vyzkoušejte RawFest - festival živého jídla. Jestli patříte mezi skutečné gurmány, zajděte začátkem června na Fresh Festival, nebo do Grébovky na Apetit piknik. Aby vám nebylo těžko, jděte si protáhnou tělo, posílit ducha a pořádně zajógovat do Stromovky nebo na Letnou.

...a zašopujte na bazarech!

Pokud trpíte syndromem neustále prázdného šatníku (i když ve skutečnosti přetéká oblečením), navštivte Minty blešení v Containallu, Letní blešák v MeetFactory nebo letní Bazar Bar. A každý správný gentleman by měl zavítat na historicky první Pop Up Gentleman! Vymódění novými kousky se jděte podívat na festival Týden France, a ve francouzském stylu pokračujte i na Mezinárodním filmovém festivalu Très Court.

V červnu se rozhodně nudit nebudete, informace o dalších skvělých kulturních akcích najdete na www.kdykde.cz nevo zkuste náš redakční výběr Nejlepší akce léta.

autor: Martina Svobodová