Cenu hudebních kritiků Apollo 2018 získaly ČÁRY ŽIVOTA za album Stínítko!

28. únor 2019, 10:38
Cenu hudebních kritiků Apollo 2018 získaly ČÁRY ŽIVOTA za album Stínítko!

Cenu české hudební kritiky Apollo, která se v letošním roce udělovala již po osmé, si z pražského klubu MeetFactory odnesla skupina Čáry života, za své debutové album Stínítko.

To se prosadilo v konkurenci dalších šesti alb, která byla na tuto cenu za nominována. O vítězi rozhodla desetičlenná porota, složená z hudebních publicistů a dramaturgů.

„Pomalé a smutné písně o lásce - takhle o debutové desce svého projektu Čáry života mluví sám Jan Boroš. Stínítko je ale i něco víc. Boroš dokázal přesně vystihnout náladu generace, která má zdánlivě neomezené možnosti, ve skutečnosti je ale uzavřená v šedivém světě nestálých zaměstnání, krátkodobých pronájmů a náhodných vztahů. Dělá to navíc hodně unikátním jazykem. Jeho charakteristický způsob zpěvu dokáže inspirovat, vytrhnout z letargie, je nezaměnitelný a leckoho dokáže i pobouřit. Kdy naposledy vzbudila písničková deska tolik emocí? Když k tomu připočteme zpočátku nenápadnou, ale mnohovrstevnatou a propracovanou lo-fi produkci, máme před sebou desku, která svým sebevědomím, jasnou vizí i specifičností zvuku letos neměla konkurenci,“ píše ve svém zdůvodnění rozhodnutí poroty jeden z jejích členů, hudební publicista Jiří Špičák.

Udílení ceny Apollo 2018 se uskutečnilo 27. února 2019 v pražském klubu MeetFactory. Vedle vítězných Čar života na ni byli za svá alba širokou porotou nominováni Floex & Tom Hodge, Manon Meurt, Povodí Ohře, Pris, Tomáš Palucha a WWW Neurobeat (celý soupis níže). Vyjma Manon Meurt a Pris na udílení všichni nominovaní zahráli po dvou písních, moderace večera se ujala hudebnice Nikola Mucha. Čáry života v závěru večera převzaly sošku Apollo, kterou jim předal místopředseda Svazu autorů a interpretů Jakub Nový, a pak také šek na 40 tisíc korun od Ochranného svazu autorského, který jim předal předseda představenstva OSA Roman Strejček.

Ve spolupráci s Českou televizí, která je mediálním partnerem cen, vznikl o letošním ročníku ceny Apollo dokument v režii Šimona Šafránka (King Skate), který bude odvysílán 22. března na ČT art.

Na cenu Apollo 2018 bylo nominováno těchto sedm alb:

Čáry života: Stínítko

Floex & Tom Hodge: A Portrait Of John Doe

Manon Meurt: MMXVIII

Tomáš Palucha: Čaro

Povodí Ohře: Povodí Ohře

Pris: Naše večery

WWW: Neutopíš se dvakrát v téže řece