CENTRUM ROMŮ A SINTŮ V PRAZE – NOVÉ SPECIALIZOVANÉ PRACOVIŠTĚ MUZEA ROMSKÉ KULTURY

19. březen 2020, 15:02
CENTRUM ROMŮ A SINTŮ V PRAZE – NOVÉ SPECIALIZOVANÉ PRACOVIŠTĚ MUZEA ROMSKÉ KULTURY

Muzeum romské kultury zahájilo přípravy na vznik svého nového specializovaného pracoviště – Centrum Romů a Sintů v Praze. Ve zrekonstruované vile v pražských Dejvicích vznikne jedinečný prostor ze zaměřením na dobu holokaustu Romů a Sintů, jejich hmotnou a duchovní kulturu minulou i současnou. Cílem je vytvoření místa pro konání výstav, koncertů, besed, přednášek, edukačních programů pro školní děti a mládež, ale také prostoru pro společné setkávání. Nově vzniklé společenské a komunitní centru si klade za cíl otevřít debatu o vzájemném soužití, napomoci zlepšení postavení Romů ve společnosti.  

Celý projekt je v plné výši (44 625 000 Kč) financován z Norských fondů 2014–2021 z kapitoly Lidská práva. Zprostředkovatelem dotace je Ministerstvo financí ČR. Zahraničním partnerem projektu je The European Wergeland Centre, vzdělávací instituce z Osla v Norsku.

Muzeum romské kultury je od roku 2019 správce prvorepublikové vily v pražských Dejvicích, kde vznikne nové Centrum. Výstavní rodinný dům navrhli pro textilního podnikatele židovského původu Leo Františka Perutze architekti Arnošt Mühlstein a Victor Fürth. Vila na Velvarské ul. 1 byla postavena v roce 1937 v romantizujícím pojetí s prvky funkcionalismu. Vila v posledních letech nebyla trvale obývaná, ale často sloužila jako filmové kulisy, zahrála si např. ve filmu Ženy v pokušení.

Projekt na rekonstrukci a adaptaci vily připravila architektonická kancelář Rujbr Architects. V návrhu je přistupováno s respektem k jejím historickým, architektonickým i stavebně-technickým hodnotám. Budova je i přes své stáří v dobrém technickém stavu. Vzhled vily zůstane téměř nezměněný. Zásadním novým prvkem bude přístavba multifunkčního sálu se zasedací místností a kavárnou. V půdním prostoru vznikne galerijní prostor. Významným zásahem bude výtah, který zajistí bezbariérový přístup do objektu. 

Na základě připraveného harmonogramu začnou na podzim roku 2020 stavební práce (přesný termín se odvíjí od nezbytných stavebních povolení), které by měly trvat dva roky, tedy do podzimu roku 2022. Současně bude vznikat edukační program a plán akcí pro nově vzniklé Centrum. Pro veřejnost bude s kompletním programem i vzdělávacími aktivitami Centrum otevřeno 1. 3. 2023. 

V rámci spolupráce s Národním muzeem bude veřejnosti v létě roku 2022 zpřístupněna výstava výtvarného umění ze sbírek Muzea romské kultury v Letohrádku Kinských v Praze. 

Projekt je naplánovaný na 48 měsíců a končí 29. 2. 2024 s další pětiletou udržitelností. Centrum ve své finální podobě poskytne sedm nových pracovních úvazků.