Cena pro sklářské umělce z celého světa Stanislav Libenský Award vyvrcholí výstavou skla na Pražském hradě

10. září 2013, 14:35
Cena pro sklářské umělce z celého světa Stanislav Libenský Award vyvrcholí výstavou skla na Pražském hradě

Soutěž Stanislav Libenský Award je určena mladým umělcům z celého světa, absolventům bakalářského nebo magisterského studia, kteří ve své závěrečné práci použijí sklo.

Iniciátorem soutěže je Pražská galerie českého skla (PGČS), která si za pět let své existence vydobyla renomé na poli světového současného uměleckého skla a sklářského designu. Celkem se přihlásilo 35 uměleckých vysokých škol, z toho 10 úplně poprvé.
Z celkového počtu 71 přihlášek, což je nejvíce soutěžících za celých pět let, vybrala v prvním kole porota 52 vystavujících. Umělci pocházejí ze všech koutů světa: Austrálie, Bulharska, Kostariky, České republiky, Estonska, Finska, Francie, Německa, Velké Británie, Maďarska, Íránu, Japonska, Litvy, Polska, Slovenska, Slovinska, Jižní Korey, Švédska, Turecka a Spojených států. Vítěz letošního ročníku Stanislav Libenský Award bude vyhlášen 19. 9. v 15.00 hodin na tiskové konferenci. Oceněný umělec získá třítýdenní pobyt ve sklářské škole v Seattlu. Nedílnou součástí soutěže je výstava Stanislav Libenský Award 2013, která se uskuteční v Královském letohrádku na Pražském hradě od 20. 9. do 1. 12. 2013.

Před Královským letohrádkem se připravuje instalace objektu Zrcadlo Kláry Horáčkové, sklářky a asistentky Ateliéru sklo na Vysoké škole uměleckoprůmyslové. Dílo představuje mechanický billboard, který má místo reklamního obrazu zrcadla. „Billboard-zrcadlo namísto reklamy ukazuje okolní svět, který díky pohyblivého mechanismu cyklicky rozkládá a skládá," říká autorka a dodává: „Záměrem díla je nabídnout divákovi jiný pohled na obrazy, které nás obklopují, a obrátit jeho pozornost zpět do reality."
V rámci doprovodných programů Putování sklem se studenti přesvědčí, že sklo je krásný a hravý materiál a zjistí, co všechno se dá se sklem dělat. Poučí se o jeho vlastnostech a poznají jeho různé podoby od užité formy po uměleckou. V druhé části si žáci budou moci „zkusit tvůrčí proces". Seznámí se se sklářskou technikou Tiffany a budou si moci sami vyrobit objekt z barevného skla a cínu pod vedením pedagogů Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Kamenickém Šenově.

Součástí podzimní výstavy bude Sklářské sympozium s názvem Sklo z různých úhlů, které nabídne široké veřejnosti přednášky na téma umělecké sklo – teorie a praxe. Spolu s členy poroty přijal pozvání také historik umění a kurátor Oldřich Palata a výkonný ředitel sklářské školy Pilchuck Glass School James Baker. Sympozium proběhne od 20. do 21. 9. 2013 a vytvoří prostor pro konfrontaci různých úhlů pohledu na sklářský obor v České republice i v zahraničí. V rámci něj je pro všechny účastníky výstavy a veřejnost naplánována cesta mapující české sklářství v Severních Čechách. Cesty skla představí sklárnu AJETO s možností foukání skla a Galerii Libenský-Brychtová v Železném Brodě. Účast na sympoziu je možné si rezervovat do 18. 9. 2013.
Výstavu Stanislav Libenský Award 2013 pořádá Pražská galerie českého skla společně se Správou Pražského hradu a Uměleckoprůmyslovým museem v Praze, pod záštitou akademické malířky Jaroslavy Brychtové a Velvyslanectví USA v Praze. Kurátorem výstavy bude Milan Hlaveš a architektem výstavy Jan Kalous.

PRAKTICKÉ INFORMACE výstava Stanislav Libenský Award 2013
místo: Královský letohrádek na Pražském hradě
doba konání: 20. 9. - 1. 12. 2013
otevírací doba výstavy: každý den od 10 do 18 hodin
vstupné: základní – 100 Kč, snížené (děti 7–15 let, senioři, studenti) – 60 Kč, skupinové vstupné nad 20 osob – 50 Kč, rodinná vstupenka (2 dospělí+2 děti) – 250 Kč, pedagogický dozor, novináři – zdarma. Cena katalogu je 300 Kč.

Sklářské sympozium
Cena za první den, přednášky, pátek 20. 9. – 400 Kč
Cena za druhý den, exkurze včetně dopravy, sobota 21. 9. – 600 Kč
Cena za oba dny – 900 Kč

Více informací o výstavě: www.prazskagalerie.cz/stanislav-libensky-award nebo www.facebook.com/StanislavLibenskyAward.