Britský houslový virtuóz Daniel Hope se vrací na Jarní GALA Strun podzimu 2015

9. prosinec 2014, 15:12
Britský houslový virtuóz Daniel Hope se vrací na Jarní GALA Strun podzimu 2015

Oznamujeme hvězdu Jarního GALA pro Struny podzimu 2015. Na této výjimečné události vystoupí britský houslový virtuos Daniel Hope, který před rokem doslova ohromil festivalové publikum svým strhujícím vystoupením. Hope je světovou kritikou považován za vzácně kongeniální osobnost – je brilantním virtuózem, dobrodružným umělcem a inteligentním propagátorem hudby zároveň.

Festival Struny podzimu již chystá oslavy dvaceti let existence. Jubilejní ročník otevře na jaře 2015 slavnostní Jarní GALA pro Struny podzimu s Danielem Hopem. Britský houslista před rokem doslova ohromil festivalové publikum svým strhujícím vystoupením. Světovou kritikou je považován za vzácně kongeniální osobnost – je brilantním virtuózem, dobrodružným umělcem a inteligentním propagátorem hudby zároveň. „Struny podzimu si pro svůj galavečer nemohou přát povolanější osobnost,” říká umělecký ředitel festivalu Marek Vrabec. „Daniel Hope nás všechny mimořádně okouzlil svou virtuozitou i otevřeným přístupem k hudbě, ne nepodobným konceptu Strun podzimu. Považuji jej za jednu z nejvýraznějších osobností klasické hudby dneška.” 

Slavnostní donátorský galavečer ve prospěch festivalu Struny podzimu se uskuteční 29. dubna 2015 ve Španělském sále Pražského hradu. Daniela Hopea doprovodí všestranný orchestr L'Arte del Mondo z Leverkusenu. Na návštěvníky koncertu čeká ceněný projekt Maxe Richtera Vivaldi Recomposed i další hudební skvosty. Předprodej vstupenek zahajuje dnešním dnem, tj. 27. listopadu, ve Vstupenkovém centru Strun podzimu – Palackého 1 či on-line na www.strunypodzimu.cz. Vstupenky je možné zakoupit také v sítích Perfect System a Ticketpro. V ceně vstupenky je welcome drink před začátkem koncertu. Výtěžek z koncertu bude stejně jako v předchozích letech využit k financování nadcházejícího ročníku festivalu Struny podzimu. Každý, kdo si zakoupí vstupenku, tak získá mimořádný zážitek a zároveň podpoří festival.

Mezinárodní hudební festival Struny podzimu založil tradici jarního donátorského galavečera před pěti lety, inspirován příkladem Kennedy Centra a zámořským modelem financování kulturních institucí. Na pódiu se vystřídali umělci jako Yo-Yo Ma, Bobby McFerrin, Dee Dee Bridgewater, Dianne Reeves či Gregory Porter a tato akce si získala přízeň individuálních i firemních dárců a samozřejmě i věrných festivalových diváků.

Houslový virtuóz Daniel Hope překypuje energickým nasazením, muzikálností, technicky jistou hrou i osobním šarmem. Píše knihy, hudební glosy, scénáře, moderuje televizní i rozhlasové pořady a pořádá nejrůznější hudební projekty a festivaly s invenčním programem. Virtuozita v obvyklém klasickém repertoáru Hopeovi už dávno nestačí, čím dál častěji programově vstupuje na neprobádanou půdu světových premiér a konceptuálních experimentů. List New York Times shrnul jeho přínos současné hudební scéně takto: „Ve světě vážné hudby, který rád maluje kolem svých produktů úhledně nakreslené škatulky, odolává britský houslista Daniel Hope jakékoliv kategorizaci. Hope je přesvědčivý umělec, jeho dílo zahrnuje standardní repertoár, novou hudbu, indické rágy i jazz a klade pečlivý důraz na efektní výsledek. Ve svých nejosobnějších projektech předkládá klasická díla v širším kontextu – nejen co se týče stylů a žánrů, ale i v kontextu historie, literatury a dramatu.“

Každý, kdo se rozhodne pro návštěvu Jarního GALA, bude mít vzácnou příležitost vyslechnout v Hopeově podání kompozici Maxe Richtera Vivaldi Recomposed. Hope ji premiérově uvedl v roce 2012 a vzápětí pro ni nadchl i pražské Rudolfinum na Strunách podzimu. Jde o soudobou autorskou úpravu notoricky známých a stále obdivovaných čtyř houslových koncertů z první půle 18. století, jimž dal Antonio Vivaldi souhrnný název Čtvero ročních období. Album Vivaldi Recomposed je dnes bestsellerem, dosáhlo na první příčku prodejního žebříčku ve dvaadvaceti zemích. Daniel Hope za něj též získal cenu Echo Klassik v kategorii Klasika bez hranic.

Zatímco před rokem dal houslista publiku Strun podzimu možnost porovnat tuto současnou „rekompozici“ s originální verzí Čtvero ročních dob, tentokrát zůstává druhá půle programu GALA zatím překvapením. O tom, že je opravdu na co se těšit, svědčí i fakt, že letošní sezóna byla pro Daniela Hopea snad ještě úspěšnější než předešlá. Ve světové premiéře uvedl fascinující houslový koncert Gabriela Prokofijva na BBC Proms. A u Deutche Grammophon vydal album hollywoodských melodií s názvem Escape To Paradise v doprovodu Royal Stockholm Philharmonic. Hopeův poslední projekt má promyšlený historický i kulturní koncept. Naléhavý dominantní tón jeho houslí vtahuje posluchače do nostalgie a přepychu dávných filmových studií a zároveň do pohnutých osudů evropských skladatelů, kteří do vysněného Hollywoodu prchali před Hitlerem. Hope uvádí skladby Ericha Wolfganga Korngolda, Miklóse Rózsi nebo Franze Waxmana, ale také současných velikánů, kteří se od zmíněných komponistů mnohé naučili – Johna Williamse a jeho hudbu k filmu Schindlerův seznam, Ennio Morriconeho a jeho Cinema Paradiso nebo Thomase Newmana a jeho hlavní melodii k filmu Americká krása. O tom, že Hope překračuje žánry bez problémů, svědčí i fakt, že se na jeho poslední desce podíleli i vzácní pěvečtí hosté – Sting a Max Raabe.

Daniel Hope

Daniel Hope se narodil v Jihoafrické republice, vyrůstal v Anglii a nyní žije ve Vídni. V dětství mu natolik učaroval zaměstnavatel jeho matky sir Yehudi Menuhin, že se rozhodl houslím zasvětit svůj život. Již v jedenácti letech ho Menuhin přizval na pódium a následovala vzácná dlouhodobá spolupráce zahrnující na šedesát koncertů. Od roku 1997 je Hope hvězdou labelu Deutsche Grammophon. Daniel Hope se nebojí žádné výzvy – neotřele a přirozeně spojuje „standardní“ i soudobý repertoár, vždy bez zbytečných efektů a s důrazem na promyšlenou dramaturgii. Klasická hudba v jeho podání se záměrně dostává do širšího kulturního kontextu, protože hudba je pro něj odrazem lidských snah a tužeb. Právě snoubení tradice s experimentem činí z Hopea ideálního interpreta pro žánrově otevřené Struny podzimu.

Orchestr L’Arte del Mondo

Britskou hvězdu v Praze opět doprovodí orchestr L’Arte del Mondo, který v roce 2004 založil vynikající dirigent a houslista Werner Ehrhardt. Toto všestranné těleso sídlí v Leverkusenu (Severní Porýní-Vestfálsko), jeho hráči ovládají hru na moderní i historické nástroje a mezi jeho mnoha známými sólisty najdeme tak významné umělce, jako je houslistka Viktorie Mullová, tenorista Christoph Prégardien, trumpetista Reinhold Friedrich nebo jazzový klavírista Uri Caine. Daniel Hope hraje na housle zvané „ex-Lipiński“ z dílny Guarneri del Gesù z roku 1742.