Březen věští jaro ve znamení elektrizujícího swingu i ostrých beatů: Mydy Rabycad chystají nové album

13. březen 2015, 8:23
Březen věští jaro ve znamení elektrizujícího swingu i ostrých beatů: Mydy Rabycad chystají nové album

Nespoutaná elektroswingová kapela Mydy Rabycad právě dokončuje své druhé studiové album Glamtronic. Vše nasvědčuje tomu, že jeho křest 19. března v brněnském Kabinetu múz a 26. března v pražském Lucerna Music Baru odstartuje mimořádnou sezónu pro skupinu, která dokáže skvěle skloubit nekompromisní elektronické beaty se swingovou nonšalantností.

Čtveřice Žofie Dařbujánová, Mikuláš Pejcha, Jan Drábek a Nèro Scartch směle vyprodává velké sály a fascinuje návštěvníky festivalů v Čechách i za hranicemi. Za tři roky existence dosáhli u nás zřídka viděného úspěchu přesto, že jim v době založení kapely bylo kolem sedmnácti let.  

Desítky koncertů v klubech zaplněných nadšeným publikem, jiskřící atmosféra na festivalových scénách, např. Red Bull TourBus na Rock for People či Pohodě i velkých stageích Colours Of Ostrava a United Islands Of Prague, skvělá atmosféra na společném koncertě se stylovými souputníky Klischée ve švýcarském Lausanne, nadšené přijetí od rockového publika na festivalu v německém Wilwarinu či úspěch v Paříži. Tuto úctyhodnou bilanci posledních 12 měsíců nyní Mydy Rabycad zúročují ve studiu - v těchto dnech intenzivně pracují na dokončení svého druhého alba, nazvaného Glamtronic. Slovní hříčka v názvu napovídá, že se kapela nenechává zařadit do stylových přihrádek. K swingujícím jazzinkám se přidávají ostré EBM beaty, aniž by odsunuly do pozadí nápaditou melodii a hlavně stálou hravost a chuť bavit hudbou sebe i posluchače.  Video z příprav alba potěší na adrese www.redbull.cz/glamtronicstudio.

Energičtí Mydy Rabycad pokřtí album Glamtronic 19. března v brněnském Kabinetu múz a 26. března v pražském Lucerna Music Baru. Příznivci kapely mohou až do konce února podpořit vznik alba (a získat tak výhodně vstupenku na křty, alba skupiny či jiné bonusy) na crowdfundingovém serveru Hithit - www.hithit.com/cs/project/1086/mydy-rabycad-nova-deska-glamtronic.

Mydy Rabycad před třemi lety založili suverénně swingující saxofonista Mikuláš Pejcha, výtečný basista Jan Drábek, klávesový a elektronický mág Nèro Scartch. Krátce na to začaly vznikat první písničky, jako například electroswingový remake Djanga Reinhardta s názvem Belleville. Hned v úvodu přizvali ke spolupráci dlouholetou kamarádku a především unikátní zpěvačku, rusovlasou divu Žofii Dařbujánovou. Od té doby tato čtveřice tvoří základní autorskou i interpretační sestavu, jejíž současný věkový průměr je něco málo přes 20 let. Nezanedbatelný podíl na skvělém soundu maji i stálí hosté: bubeník Tomáš Konůpka, kytarista Ondřej Slánský a také zvukař a manažer Petr “Kuzhell” Blažek.

Album Glamtronic se natáčí v renomovaných studiích Svárov a Barrandov Sound, hlavním producentem alba je již zmiňovaný Tomáš Konůpka, jemuž budou sekundovat také Yarda Helešic, Risto Sokolovski nebo Lukáš Martinek, který se postará i o finální mix. Mastering bude v rukou zkušeného Ecsona Waldeze z Biotech Studia. Na albu se objeví také hostující Josef Fečo s kontrabasem i dechová a smyčcová sekce. Distribuci alba bude mít na starosti label Indies Scope. Obal CD je výsledkem spolupráce designéra Pavla Fuksy a ruské ilustrátorky Kariny Eibatové.

Energie, radost, šarm. Lehkost synkop snoubící se s nekompromisními beaty. Nadhled a živelnost, ale také rafinovaná sofistikovanost a profesionalita. To vše a jistě mnoho dalšího pomohlo Mydy Rabycad vyzrát během loňské sezóny v jeden z nejlepších koncertních bandů na naší scéně i zaujmout fanoušky, agenty a promotéry nejen v Evropě.  O svých kvalitách přesvědčí jistě i na novém albu a zve nyní všechny duchem mladé hudební fandy bez rozdílu věku do svého světa.

Mydy Rabycad - Blind