Běžíme na výlet aneb fenomén dnešní doby

2. květen 2018, 0:06
Běžíme na výlet aneb fenomén dnešní doby

Že je běhání fenomén, to není nijak překvapivá věc. Lidé běhají povětšinou v blízkosti svého bydliště, a to buď v ranních hodinách či naopak navečer. Zcela novým fenoménem se ale stává vyhledávání tzv. běžeckých výletů.

Možná si řeknete, že to přece také není nic nového… vždyť běžet se dá všude tam, kde vedou cyklostezky i cyklotrasy. To je sice částečně pravda, ale jsou místa, kam se na kole jen tak nedostanete, ale běžet tam klidně můžete... Máte rádi běh? A rádi byste poznali jedny z nejhezčích běžeckých tras v ČR? Je jich hned několik, ale my vám v krátkosti představíme naše nejoblíbenější.

Když jste z Prahy a nemáte moc času na daleké cesty: Divočinou Salatické Bažantice a Vinořským parkem

Běžecká trasa nedaleko Prahy má necelých 5 km, a ač je blízko hlavního města, rozhodně tu nečekejte „Václavák“. Jde o krosovou trasu, kde terénem jsou lesní cestičky, kaštanová alej, polní terén i malebné palouky. Protože je terén rozmanitý, je důležité, aby vaše běžecká obuv byla do těchto podmínek vhodná. Že je tento kraj opravdu divočina, dokazuje i to, že cestou poběžíte i okolo jeskyní, kolem rybníka se skalním útvarem a vytesanými lavičkami ve skále. Cestičky vás zavedou do zámeckého parku, kde si naopak užijete okázalost a upravenost dřevin a travnatých ploch. Je příjemné, že na tak poměrně krátkém úseku proběhnete tak různorodým prostředím, a také že se tento ztracený ráj nachází tak blízko Prahy a trasa není nijak náročná (převýšení necelých 50m).

02

Houska k běhání patří aneb kolem hradu a plno přírodních krás

Tak jako k narozeninám patří dort, pak k výletům neodmyslitelně patří návštěva hradů a zámků. Nicméně přiznejme si, že většinou se stačí pokochat architekturou těchto míst zvenčí, protože strojeně odříkaný text kdejakého průvodce a výčet jmen všemožných šlechticů „Štejnů“ odněkud z města XZ, není zrovna to, co by nás bavilo. Chcete-li si tedy zaběhat a kochat se pohledem na impozantní hrad, tak právě vám by se mohla líbit běžecká trasa kolem hradu Houska. Délka trasy je poměrně náročná, kolem 25 km, ale lze si ji upravit podle vašich běžeckých dovedností. Nepodceňujte běžecké boty a  běžecké oblečení, zde velmi rychle oceníte, že jste vybaveni právě pro běh. Teplotní rozdíly mezi během v chladném lese a na slunečné louce jsou markantní. Ideální je začít u rybníka Harasov a běžet po červené turistické značce přes Vojtěchov a Ráj k hradu Houska, kde vás pochopitelně čeká stoupání a od hradu změna barvy značky na modrou. Vaše běžecké úsilí je odměněno nádhernými výhledy na krajinu kolem Řípu. Stále pokračujete po modré přes Kočičí hřbet až do Panenské vsi a odtud po asfaltce do Dubé (zde už jezdí autobus).

Na vrchol a zpět. To je Boubínská trasa Národním parkem Šumava

Ano, je to tak. Šumava je srdeční záležitost a i když běhání do kopce je možné na mnoha místech naší krásné republiky, tak na Šumavě to má pořád své neodolatelné kouzlo. Tahle trasa je opravdu náročná, nejen, že má kolem 20 km, ale převýšení je téměř 900 m. Výhodou je, že jde o okruh a tak se zase vrátíte na místo, odkud jste vyběhli. Začíná se po modré z Horní Vltavice a hnedka velmi prudkým stoupáním k železniční stanici, odtud se napojíte na lesní cestičku a běžíte po vrstevnici na rozcestí Lukenská cesta. Pak už kolem Boubínského jezírka strmě vzhůru až k vrcholu na rozhlednu kopce Boubín. Dolů pak přes Kubovu huť a po stezce nesoucí název „Zlatá stezka“ zpátky na místo kde jste odstartovali. Pamatujte, že pro tento výlet jsou jasnou volbou běžecké boty pro běh v terénu.

Tip pro Vás: Čtenáři portálu Kdykde.cz mohou získat slevu 100 Kč, pokud si objednají zboží přes eshop www.d-sport.cz a vloží slevový kód "D100" (platnost kódu není časově omezena).

03