BENÁTSKÁ! očekává rekordní počet návštěvníků

25. červenec 2014, 14:29
BENÁTSKÁ! očekává rekordní počet návštěvníků

Festival Benátská! otevřel včera brány rekordnímu počtu návštěvníků, kteří se sjeli v podvečer konání  celé akce. Čtyřem tisícovkám lidí, jež se už nemohly dočkat dnešního oficiálního festivalového začátku, hrály přední světové i domácí revivalové kapely.

Vyšlo i počasí, déšť se spustil až po posledním tónu závěrečného vystoupení australských ACCA/DACCA(AC/DC revival). Podle pořadatelů takový velký zájem naznačuje zvýšení návštěvnosti. „Je to pro nás příjemné překvapení. Dneska navíc očekáváme nápor fanoušků kapely Team či Ivana Krále,“ říká šéf festivalu Pavel Mikez. Program Benátské podle něj zůstává nezměněný až na koncert Michala Hrůzy, který stále leží po napadení v ostravské nemocnici. „Za Michala nehledáme náhradu. Jen program trošku roztáhneme. Vnímáme složitou situaci zpěváka, muzikantů i jejich rodin. Proto honorář, který měli obdržet za vystoupení na našem festivalu posíláme v plné výši managementu kapely. Ať sami rozhodnou o tom, jakým způsobem s ním co nejsmysluplněji naložit,“ doplňuje Mikéz. 

Festival Benátská!, který letos zkrátil název z původního Benátská noc je již potřetí naplánovaný do sportovního areálu v libereckém Vesci od 24. do 27. července. Letos se programově zaměřuje více na nejpopulárnější české a slovenské kapely. Zahraniční skupiny budou spíše doplněk. V sobotu dorazí například finští HIM nebo legendární slovenská kapela Team. V pátek tam v čele s Pal'em Haberouodehraje jediné letošní festivalové vystoupení s novým bubeníkem.

Novinkou je letos to, že v neděli 27. července bude hudební přehlídka pro všechny zdarma. A to díky spolupráci promotérů s Libereckým krajem, kteří se rozhodli poslední festivalový den ukázat hudebním fanouškům z celé země regionální potraviny, kulturu a spolky a navíc nechají zájemce nahlédnout do festivalu z druhé strany, tedy ze zákulisí. Celodenní program ten den zakončí například koncerty Petra Koláře nebo Čechomoru.

A na jaké kapely se mohou fanoušci těšit? „Na našich pódiích se vystřídají například Tomáš Klus, Ivan Král, Mňága a Žďorp, Lenny, Vypsaná fIxa, Mandrage, Doctor P.P. nebo Horkýže Slíže či Supergroup. Navíc koncertně u nás oslaví výročí třicet let slovenští hosté Tublatanka a Zóna ASlobodná Európa zase pětadvacet let. Další vystupující Chinaski mají letos dvacetiny. Stejně let na české scéně slaví i zpěvačka Anna K,“ vyjmenovává Pavel Mikez.

Více informací na strankách festivalu www.benatska.cz.