Baťa a Colours of Ostrava přicházejí s limitovanou kolekcí „festivalových“ bot s designem výtvarníka a hudebníka Milana Caise

11. červen 2017, 11:23
Baťa a Colours of Ostrava přicházejí s limitovanou kolekcí „festivalových“ bot s designem výtvarníka a hudebníka Milana Caise

Společnost Baťa a festival Colours of Ostrava spojily síly a přicházejí s limitovanou kolekcí speciálních „festivalových“ bot – pohodlných, elegantních a designových tenisek. O jejich podobu, která odráží „coloursovskou“ barevnost a pestrost, se postarali výtvarník a člen kapely Tata Bojs Milan Cais a ostravské studio Kantors Creative Club. Celkově vzniklo šest barevných variant – tři dámské a tři pánské. Limitovaná kolekce, která se šila v Dolním Němčí nedaleko Uherského Hradiště, bude k dostání od 8. června ve vybraných prodejnách Baťa a na www.bata.cz. Veřejné představení limitované edice proběhne 8. června od 16 hodin v prodejně Baťa na Václavském náměstí v Praze za účasti Milana Caise i zástupců festivalu a společnosti Baťa. V rámci pestrého programu vystoupí i mladý český hudebník Thom Artway.

Nápad mít festivalové boty se mi zamlouval od samého počátku. Podobný projekt jsme zatím nezkoušeli. Myslím, že kromě výborného zpracování a designu je tento projekt jedinečný i spojením ryze českých značek, Colours a Bati,“ říká na úvod ředitelka festivalu Zlata Holušová. „Sama pocházím z poloviny ze Zlína, mí příbuzní všichni uměli šít boty a pracovali na nich. Má sestřenice se jmenuje Baťová, takže mám k této značce naprosto privilegovaný vztah,” doplňuje Zlata Holušová.

Kvalitní, pohodlné a stylové boty jsou základní výbavou pro každý festival. Jsme rádi, že se podařilo udělat výjimečnou botu, v několika barevných kombinacích a designu. Práci jsme svěřili našim mistrům – ševcům do naší vlastní továrny v Dolním Němčí, kde se boty stále ručně šijí,” zmiňuje Ondřej Cedidla, manažer marketingu společnosti Baťa, a s nadsázkou dodává: “Dříve frčely Baťovky, letos se budou nosit Coloursky”.

Festivalové boty budou k prodeji od června ve vybraných prodejnách Baťa a na e-shopu bata.cz. Dostupné budou i pro návštěvníky festivalu a to přímo ve stánku Baťa. „Kromě výroby limitované edice obuvi se letos účastníme i festivalu s vlastním stánkem. Připravujeme prostor plný inspirace a eventů za účasti našich ambasadorů a partnerů. Lidé v něm nenajdou jen boty, ale spoustu barev, inspirace a zábavy.” doplňuje Eva Zapletalová, koordinátorka projektu za společnost Baťa.

K realizaci prvního nápadu se podařilo získat výtvarníka a hudebníka Milana Caise. Pro něj představovala práce na designu bot premiéru: “Boty jsem ještě nikdy nenavrhoval, takže nemám žádnou takovou podobnou zkušenost a tím mě právě ten nápad zaujal, uvádí. Myslím, že boty, které vznikly pro Colours of Ostrava, by se daly popsat jako elegantní a zároveň veselé tenisky,” dodává.

Boty jsou výrobně zajímavé z několika hledisek: prvně jsme poprvé tiskli na úseň. Boční potisk na úseň byl technologicky obtížný. To najdete na botách velmi zřídka. Dalo by se říct, že boty z limitované edice jsou světovým unikátem. Zajímavá je i dekorace barevnými nitěmi. Na boteách Colours to hezky vyniká a dotváří celkově velmi dobrý dojem,“ říká František Bělíček, vedoucí vývoje z továrny Dolní Němčí a doplňuje ho Lenka Maňásková zodpovědná za finance a výrobu: „Je to poprvé, kdy vyrábíme limitku pro jednu akci. Celkově se nám boty líbí, jsou příjemným osvěžením našich jinak poměrně standardních kolekcí a celý tým jsme hrdí, že se nám podařilo společně takové botky vyrobit.

Navíc Colours of Ostrava a Baťa připravily výhody pro návštěvníky, kteří v teniskách vyrazí přímo na festival: po předložení vstupenky a kartičky, kterou získají při koupi bot, budou moci projít speciálním VIP Baťa vchodem bez čekání. Navíc pak návštěvníka v areálu čeká ještě spousta dalších překvapení v Baťa stánku.

Festival Colours of Ostrava proběhne od 19. do 22. července v industriálním prostředí Dolních Vítkovic. Hlavními hvězdami jsou Imagine Dragons, Jamiroquai, Norah Jones, Justice, alt-J, Birdy, Midnight Oil, Moderat, LP, Benjamin Clementine, Michael Kiwanuka, Laura Mvula, UNKLE, Afro Celt Sound System nebo Nouvelle Vague. Celkově si návštěvníci festivalu, který byl loni zařazen britským deníkem The Guardian mezi 10 nejlepších v Evropě, budou moci vybrat z více než 350 programových položek na 20 scénách. Vstupenky jsou k dostání na www.colours.cz nebo v síti Ticketpro.