40. Letní filmová škola zveřejnila kompletní denní program. Vyberte si z desítek projekcí a doprovodných akcí ty své!

3. červenec 2014, 14:54
40. Letní filmová škola zveřejnila kompletní denní program. Vyberte si z desítek projekcí a doprovodných akcí ty své!

Podrobný denní program jubilejní 40. Letní filmové školy Uherské Hradiště je od čtvrtka 3. července zveřejněn na webových stránkách www.lfs.cz. Kinofilové tak mohou v klidu, nerušeně vybírat a pročítat přehledně uspořádané informace tak, aby jim neuniklo nic podstatného.  Je jisté, že každý z devíti festivalových dnů od 25. července do 2. srpna nabídne nevšední zážitky nejen s filmovým uměním. 

Pořadatelskému týmu z Asociace českých filmových klubů se každoročně daří překvapovat atraktivními dramaturgickými počiny a originálními eventy. Letos se Hradiště dočká například projekce slavného filmu s Busterem Keatonem Frigo na mašině – odehraje se na náměstí za doprovodu cimbálovky RabiGabi a. G. Kapela vznikla v roce 2010, ale její členové nejsou žádnými nováčky. S Hradišťanem, Cimbálovou muzikou Jaroslava Čecha a brněnskou Natalikou projeli prakticky celý svět. Zvuk kapely, plný emocí a napětí, vychází ze spojení židovského klezmeru s moravskou folklorní melodikou. A k tomu groteska na plátně – určitě pozoruhodná kombinace!

Mimořádnou exkurzi do historie současnému divákovi, zvyklému konzumovat filmy z digitálních kopií, často i ve 3D, nabídne projekce nazvaná LP 1914 aneb Do biografu před sto lety. Projekce bude co možná věrně kopírovat jak prostředí, kde se na počátku století promítalo, tak i způsob promítání a dobový program. Němé filmy tedy bude doprovázet nejen živá hudba, ale i "vypravěč", s ukazovátkem v ruce vysvětlující a komentující děj. Chybět nebudou live zvukové efekty a umělecká vystoupení pro zpestření programu, přesně jako v roce 1914. Od pondělí 7. 7. si budou moci držitelé vícedenních akreditací zakoupit vstupenky za 50 Kč, což odpovídá průměrné dobové ceně 70 haléřů.

40. LFŠ se bude s nostalgií obracet do minulosti, ale také s nadějí a zájmem sledovat počínání začínajících filmařů, budoucnosti evropského filmu.  Součástí jedné ze šesti základních sekcí, Visegrádský horizont, bude unikátní workshop Summer Film Camp. Čtyři země Visegrádu, čtyři přední filmové školy, čtyři lektoři, čtyři týmy a dvacet studentů budou během pěti kreativních dní společně pracovat na krátkých filmech tematizujících programové bloky festivalu. Tyto snímky budou poté představeny festivalovému publiku. Summer Film Camp vzniká ve spolupráci AČFK, FAMU a za podpory Visegrad Fund.

A také jedna exkluzivní záležitost, zatím zahalená rouškou tajemství.  Letní škola Uherské Hradiště se stane dějištěm jedné z projekcí Cinema Royal – nového konceptu kina uvádějícího oblíbené a kultovní filmy ve stylovém prostředí. Přesný termín, téma, dobové zasazení, žánr projekce, stejně jako vybraný "dresscode", místo srazu a další indicie k filmu jsou odtajňovány postupně. (Více informací a registrace na www.cinemaroyal.cz.) „V prvé řadě najdeme místo, jeho dispozicím pak přizpůsobíme film,“ prozrazuje koncept Jiří Šebesta za Cinema Royal. „Naši diváci se nedávno vrátili z Marsu, který jim simulovala nedostavěná stanice metra Petřiny v hloubce 53 metrů pod povrchem. V Uherském Hradišti jsme objevili lokalitu, na kterou zatím žádná noha návštěvníka Letní filmové školy nikdy nevstoupila. O povolení jsme museli žádat na nejvyšších místech,“ doplňuje Šebesta.

Organizátoři LFŠ s lítostí oznamují, že z účasti na letošní Letní filmové škole sepár týdnů před jejím začátkem omluvil avizovaný hvězdný host, režisér Michel Gondry. „Ačkoliv byly již od letošního března domluveny a potvrzeny všechny detaily, musíme s lítostí oznámit, že Michel Gondry nakonec letošní LFŠ nenavštíví. Důvodem je posunutí dat natáčení jeho nového projektu a s tímto související pracovní pobyt v USA od začátku července do konce října. Přesunutí dat se v diáři Michela Gondryho objevilo v průběhu června a dramaturgický tým LFŠ se celý měsíc snažil najít smysluplné řešení celé situace. Jako jediné možné řešení se však nakonec ukázalo přesunutí celé retrospektivy a návštěvy Michela Gondryho na rok 2015,“ vysvětlil Jan Jílek, hlavní dramaturg LFŠ.

Aktuální informace a program 40. Letní filmové školy Uherské Hradiště najdete nawww.lfs.cz.