24. ročník Hudečkových Svátků hudby odstartuje v italském tónu

26. srpen 2015, 11:34
24. ročník Hudečkových Svátků hudby odstartuje v italském tónu

Již čtyřiadvacátý ročník komorního cyklu koncertů Svátky hudby v Praze, Václav Hudeček a jeho hosté, zahájí 13. října vystoupení renomovaného italského souboru Interpreti Veneziani. „Návrat fenomenálních Benátčanů“ si nenechá ujít ani hostitel cyklu Václav Hudeček, který navíc v tento večer obdrží z rukou italského velvyslance J. E. Alda Amatiho prestižní Řád italské hvězdy. Slavnostní koncert se za účasti vzácných hostů uskuteční ve Dvořákově síni Rudolfina a odstartuje další pokračování této koncertní série, která v nové sezóně nabídne sedmero koncertních setkání.

Úspěšný italský komorní soubor Interpreti Veneziani není v Praze žádným nováčkem. Hudečkovo publikum se s tímto tělesem mohlo setkat již před třemi roky a již tehdy tento „nový ansámbl na italské i mezinárodní hudební scéně“ doslova oslnil. Soubor Interpreti Veneziani byl založen v roce 1987 a záhy získal renomé pro svoji mladickou živost a italskou jiskru, která charakterizuje všechna jejich vystoupení. Kromě zahraničních angažmá vystupuje soubor pravidelně v rámci vlastní koncertní sezóny v Benátkách, kde jej ročně navštíví více jak 60.000 posluchačů z Itálie i zahraničí. Soubor je tvořen talentovanými hudebníky, kteří interpretují barokní, klasický i moderní repertoár s virtuozitou, emocionalitou a výrazovou pestrostí, jimiž si získávají obdiv u návštěvníků i kritiky.

Mistr Hudeček je vynikající osobností a velkým hudebníkem. Poprvé jsme se společně setkali v Benátkách, podruhé na koncertu v Praze na festivalu Svátky hudby. Václav Hudeček nás okouzlil jako výjimečně citlivý houslista s krásným zvukem a zvláště velmi milý člověk se skvělým vztahem k publiku i ostatním muzikantům. Máme na tento koncert krásné vzpomínky, zvláště na velmi vřelé přijetí pražským publikem, a jsme více než potěšeni, že jsme byli do Prahy opět pozváni,“ uvádí členové souboru.

A chemie mezi Václavem Hudečkem a Interprety zafungovala opravdu už v roce 2012 na výbornou.  Letos se muzikanti zhostí převážně děl Antonia Vivaldiho. Václav Hudeček tak opět prokáže „své italské srdce“, pro něž se stane i Kavalírem řádu italské hvězdy. Toto vyznamenání se uděluje italským občanům žijícím v zahraničí nebo cizincům, kteří se významně zasloužili o obnovu Itálie. Uděluje ho prezident Italské republiky na návrh ministra zahraničních věcí, který předsedá čtyřčlennému výboru, Jedním ze členů je šéf diplomatického protokolu republiky. Jsou oceňováni lidé, kteří se významně zasloužili o podporu přátelství a spolupráce mezi Itálií a dalšími zeměmi a za podporu vztahů s Itálií. A právě této pocty se dostane i houslistovi Václavu Hudečkovi. A proč právě jeho italský velvyslanec k ocenění navrhl?

Houslový virtuóz mezinárodní pověsti, mistr Hudeček, je jedním z největších světových interpretů hudby Paganiniho a Vivaldiho, jíž dokáže dát díky svému brilantnímu stylu interpretace novou mízu. Často spolupracoval s italskými umělci, dirigenty i houslisty světového věhlasu jakým je třeba Salvatore Accardo. Své nadšení pro italskou kulturu a hudbu často přiváží také do Itálie, zvláště do Milana a Parmy. Václav Hudeček je dlouholetým skvělým propagátorem kultury naší země a jejího hudebního bohatství, které je zde velmi ceněno rovněž díky jeho mistrovské interpretaci. Závěrem si dovolím dodat, že úžasná sympatie pana Hudečka a jeho manželky pro mě byla tím nejlepším přivítáním v tomto městě,“ říká J. E. Aldo Amati, velvyslanec Itálie, a na adresu souboru dodává: „Je mi potěšením oznámit, že Interpreti Veneziani přijedou opět do České republiky a jsem si jistý, že budou mít velký úspěch. Benátská hudba je tady v Praze doma a její staleté kouzlo je právě tím, co chrání před všemi nepříznivými vlivy kulturní vztahy našich dvou zemí. Tyto vztahy naplňuje obrovské spektrum iniciativ, v nichž je protagonistou Italský kulturní institut a jeho ředitel Sciola a Velvyslanectví Itálie, které podporuje a zaštiťuje ty nejvýznamnější projekty. Na poli vážné hudby je to neutuchající dialog, který přivádí světoznámé umělce do Prahy před publikum, které je dokáže ocenit, jak tomu bylo nedávno u příležitosti návštěvy Cecilie Bartoli nebo Vittoria Grigolo.“

Vstupenky na zahajovací koncert 24. ročníku cyklu Svátky hudby v Praze, Václav Hudeček a jeho hosté, jsou v prodeji v sítích Ticketportal a Ticketpro. Více informací najdete na www.svatkyhudbyvpraze.cz.