Joaquín Grilo: Grilo

21.11.2019, 20:00 – 21:20

Nepopíratelný král v historii mužského flamenka, tanečník a choreograf - Antonio Gades - opustil flamenkový svět před 15 lety. Spolupracoval úzce s Pacem de Lucía, s režisérem Carlosem Saurou a také s tanečnicí Cristinou Hoyos. 

Cena vstupenky: 1290 Kč

Ztvárnil hlavní mužské role v Saurovo filmech: Bodas de sangre (Krvavá svatba, 1980), Carmen, 1983 a El amor brujo (Čarodějná láska, 1986).
Věnujeme proto hlavní postor této osobnosti. Hlavní večer festivalu opanuje Jaoquín Grilo, současná taneční hvězda a ikona mužského flamenka, který má v krvi Gadesův taneční styl i charisma a svým představením mu vzdá hold.

JOAQUÍN GRILO
Začal tancovat v devíti letech ve škole Cristóbala el Jerezano, svého prvního učitele. Stal se členem balletu Albarizuela, ve kterém brzy obsadil post prvního tanečníka a vydal se na svá první zahraniční turné po Francii, Anglii, Švýcarsku, Izraeli, Japonsku, Maroku…
Na konci roku 1986 Joaquín Grilo tancoval flamenco a zorongos ve Švýcarsku v recitálu o F. García Lorcovi uváděného spisovatelkou Fina de Calderón. Ten byl jedním z cyklu celkem třiceti recitálů následně pořádaných po celé Evropě.
V roce 1987 byl vyhlášen vítězem taneční ceny televizního programu Gente Joven, kde jako členové poroty zasedli takové flamenkové osobnosti jako El Güito, Luisillo, Sara Lezana, Blanca Del Rey a José Antonio - tehdejší ředitel Ballet Nacional. Následně byl pozván do Sevilly, kde zatancoval před španělským královským párem a anglickou královnou.
Během roku 2011 zahájil spolupráci s televizním redaktorem Jesusem Quinterem v pořadu "El Sol, La Sal, El Son", kde presentoval nejrůznější vystoupení. Během tohoto roku pokračoval na společných projektech s klavíristou Dorantesem. Na konci roku uvedl další představení Tui-To, se kterým se vydal na turné po Holandsku.
V březnu 2012 uvedl v rámci XVI. ročníku Festivalu v Jerezu premiéru dalšího představení La Mar de Flamenco a o rok později na stejném festivalu pak představení Cositas Mias.
V červenci roku 2016 uvedl s Antonio Canalesem premiéru společného projektu Soniquetazo.
V únoru tohoto roku odpremiéroval na XXIII. ročníku Festivalu v Jerezu své zatím poslední představení La calle de mis sueňos, se kterým vyrazil na světové turné.

OBSAZENÍ
Joaquín Grilo (tanec a choreografie)
Francis Gómez (flamenková kytara)
Londro (zpěv)
Manuel Ta?é (zpěv)
Carlos Grilo (potlesky)
Ané Carrasco (perkuse)

DÉLKA PŘEDSTAVENÍ:
cca 1:20

Joaquín Grilo y su homenaje a Paco de Lucía from Festival de Jerez Televisión on Vimeo.

Ticketstream