Jazz Goes to Town 2018 Liudas Mockunas + Christian Winfeld (LT/DK) Akosh S. (new) Unit (HU

10.10.2018, 19:00 – 22:00

Vzrušující hudební dialog fenomenálního litevského hráče na dechové nástroje Liudase Mockunase a dánského perkusisty Christiana Windfelda zkoumající hranice volné improvizace s přesahy do freejazzu, klasické hudby i folklóru. 

Cena vstupenky: 250 Kč

19:00 Liudas Mockunas + Christian Winfeld (LT/DK)
20:30 Akosh S. (new) Unit (HU)

Liudas Mockunas + Christian Winfeld (LT/DK)
Liudas Mockunas (LT) - saxofony, klarinety
Christian Windfeld (DK) - bicí, perkuse

Liudas Mockunas je jedním z pilířů současného litevského jazzu, jehož záběr sahá od freejazzu a volné improvizace, přes moderní jazz až po klasickou hudbu. Vedle klasického způsobu hry na saxofon používá osobitou techniku, v níž uplatňuje cyklické dýchání, alikvótní tóny, perkusivní techniky a multifonii. Perkusista Christian Windfeld do své hry zapojuje rozličné rozšířené techniky. Patří k bubeníkům, kteří soustavně rozvíjejí inovativní přístupy ke hře na perkusivní nástroje. Toto duo se v ČR představí poprvé.

Akosh S. (new) Unit (HU)
Ákos Szelevényi - tenorsaxofon, basklarinet, perkuse
Péter Ajtai - kontrabas
Áron Porteleki - bicí, viola
Szilveszter Miklos - bicí

Česká premiéra maďarského kvartetu saxofonisty a skladatele Ákoshe Szelevényie, kteří patří ke klíčovým personám současného (nejen) maďarského progresivního jazzu. Ákosh S. pod tlakem komunistického režimu v r. 1986 emigroval ve svých 20 letech do Francie, kde začal působit na tamní jazzové, experimentální i rockové hudební scéně, spolupracoval se světově proslulým maďarským choreografem Josefem Nadjem, skupinou Noir Désir a založil vlastní proměnlivé uskupení Unit, které kombinuje komponované hudební struktury s prvky freejazzu a maďarského folklóru s improvizací. V posledních dvou letech se Akosh S. vrací do Budapeště a podílí se na životě zdejší jazzové a improvizační scény. Jeho (new) Unit tvořený dvěma bicími soupravami a kontrabasem je kapela, kterou Szelevényi sestavil z nejzajímavějších mladých budapešťských hudebníků.

Ticketstream