Respect Plus 14: Winston Mc Anuff & Fixi - KONCERT ZRUŠEN

25.3.2015, 19:30 – 21:30

Z důvodu opožděných letů, zapříčiněných stávkami leteckých společností, nemůže zpěvák dorazit do Prahy včas. Ale máme dobrou zprávu, podařilo se nám velmi rychle najít jiný termín. Zapište si do notýsků 25.3.2015Vstupenky jsou stále platné nebo je můžete vrátit v místě zakoupení.

Charismatický zpěvák z Jamajky přezdívaný Electric Dread s akordeonistou a multiinstrumentalista François-Xavierem Bossardem aka Fixim doprovázené beatboxem, elektronikou a perkusemi.

Protipólem hudby, která vyžaduje soustředěný poslech v sedě, jsou kapely, které naopak zvednou diváka z židle. Přitom ale nemusí jít o stereotypní "party music", která projde lidským organismem aniž by zanechala stopy. Na koncerty Winstona McAnuffa zkrátka není lehké zapomenout.

I když tento 57letý, dready okrášlený skřítek pochází z Jamajky, všem tamním klišé se vymyká. Narodil se v rodině kazatelů, hudební začátky absolvoval jako zpěvák v kostele, a jeho současný spoluhráč, o generaci mladší Fixi, hraje na nástroj, pro jamajskou hudbu zcela atypický - na akordeon.

Winston McAnuff za sebou má čtyřicetiletou dráhu veterána, na Jamajce se prosadil kolem roku 1980 třemi alby. Díky názvu posledního z nich se McAnuffovi dodnes přezdívá Electric Dread. Nejznámější ze svých skladeb pojmenoval podle černošského aktivisty, Malcolm X. McAnuff ji natočil jako duet s Earl Sixteenem, hitem se později stala v podání Dennise Browna, který mimochodem patřil k oblíbencům Boba Marleyho.
Po delší odmlce se McAnuff vrací roku 2002, kdy mu ve Francii vyšla retrospektivní kompilace s příznačným názvem Diary of the Silent Years. Tehdy začal McAnuff nový život v Paříži, následovala čtyři alba i spolupráce s jinými umělci. Jedním z nich byl Fixi, vlastním jménem Francois Xavier Bossard, žánrově všestranný hráč i producent, který za sebou měl spolupráci s legendou nigerijského afrobeatu a bubeníkem Fela Kutiho, Tony Allenem, a též natáčel fuze francouzského folku s hip-hopem. Fixi hraje na bicí, klavír i akordeon, a první společné album s Winstonem McAnuffem nazval A New Day. Jednu z nahrávek alba, Garden of Love, jmenovala německá stanice WDR Funkhaus Europa písní roku 2013 - a podobný vkus měla i nezávislá porota, která McAnuffa vybrala jako jednoho ze 40 účinkujících veletrhu Womex.

Ticketpro