Dvořákova Praha: Kněžíková, Bačová, Baboráková, Bohórquez ...

19.9.2017, 20:00 – 22:00

Tento koncert spojí skladby z konce 19. a první třetiny 20. století od autorů židovského původu, z nichž většina měla silnou vazbu k Praze a vykazuje i české a německé prvky tohoto multikulturního prostředí.

Tento koncert spojí skladby z konce 19. a první třetiny 20. století od autorů židovského původu, z nichž většina měla silnou vazbu k Praze a vykazuje i české a německé prvky tohoto multikulturního prostředí. Melancholie a osudovost, osobitý vtip a přesah skladeb, radost chasidských melodií i písňová forma Mahlerovy sbírky zazní v podání komorního souboru schönbergovského typu, jehož snahou je ukázat skladby nejen v novém světle, ale i v neotřelém instrumentálním obsazení. Mahlerova hudba zazní v úpravě Tomáš Illeho a Radka Baboráka.

Sopranistka Kateřina Kněžíková je jednou z nejvýraznějších osobností mladé generace českých interpretů na poli operního i koncertního repertoáru. Vystudovala Akademii múzických umění v Praze a je laureátkou řady soutěží a přehlídek, například Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka v Karlových Varech. Od roku 2006 je členkou souboru Opery Národního divadla, na jehož jevištích ztvárnila mj. Mozartovu Zuzanku (Figarova svatba), Myslivečkovu Aristeu (L´Olimpiade) nebo Dvořákovu Terinku (Jakobín). Hostuje i na dalších českých a zahraničních operních scénách (Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě, Opéra Royal de Versailles či Theatre Royal de La Monnaie). Spolupracuje s významnými dirigenty (Serge Baudo, Manfred Honeck, Tomáš Netopil aj.) a hudebními tělesy (mj. BBC Symphony Orchestra, Collegium 1704, Česká filharmonie). Spolu s Jiřím Bělohlávkem natočila novou oficiální verzi české státní hymny. 

Houslistka Martina Bačová patří k nejvýraznějším představitelům nastupující české umělecké generace. Studovala na Janáčkově konzervatoři v Ostravě a na Pražské konzervatoři. V roce 2008–2010 byla studentkou Ivana Ženatého na Hochschule für Musik Carla Marii von Webera v Drážďanech, kde také získala Sächsisches Landesstipendium. Úspěšně se účastnila řady soutěží, v roce 2002 získala 1. cenu v Mezinárodní houslové soutěži Beethovenův Hradec a cenu za nejlepší provedení díla Ludwiga van Beethovena. Na základě nahrávky získala stipendium na Cleveland Encore-School for Strings. Často je zvána ke spolupráci mimo jiné s Janáčkovou filharmonií Ostrava, Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu a s komorními orchestry Camerata Janáček, St. Gellert Academy a dalšími. Do svého projektu JA RA LAJ z oblasti world music ji v roce 2009 pozval k účinkování Štefan Margita. Jejím debutem je sólové CD Elegantní provokace s nahrávkami skladeb Máchy, Janáčka, Enesca a Bartóka. V září 2009 získala nahrávka prestižní ocenění Outstanding Recording v časopisu International Record Review.

Violoncellistka Hana Baborákova je vyhledávaná komorní hráčka, spolupracuje se členy Berlínských, Mnichovských, Petrohradských filharmoniků. Během své kariéry vystoupila v nejprestižnějších sálech, mezi jinými v Carnegie Hall, Paris Opera, Teatro La Scala, Berlínská filharmonie. Působila v Bavorské státní opeře v Mnichově] pod vedením Zubina Mehty a Wolfganga Sawallische a jako členka West – Eastern Divan Orchestra spolupracovala s Danielem Barenboimem. Od roku 2010 je vedoucí skupiny Česká sinfonietta a Pražských komorních sólistů.

Violoncellista Claudio Bohórquez vystudoval Vysokou hudební školu v Lübecku u proslulého pedagoga Davida Geringase. O tři roky později se stal žákem Borise Pergamenščikova, a to nejprve v Kolíně nad Rýnem, odkud pedagoga následoval i do jeho dalšího působiště na Vysoké [hudební] škole Hannse Eislera v Berlíně. Již v době studií se stal laureátem několika prestižních mezinárodních soutěží, mj. Čajkovského soutěže mladých v Moskvě a Rostropovičovy violoncellové soutěže v Paříži. Pravidelně vystupuje s nejvýznamnějšími světovými orchestry, mj. s Gewandhausorchester Leipzig, Tonhalle Orchestra Zurich a Cleveland Orchestra, a jeho dirigentskými partnery jsou osobnosti jako Daniel Barenboim, Christoph Eschenbach, Manfred Honeck či David Zinman. Pravidelně vystupuje i jako komorní hráč, a to zejména na mezinárodních festivalech komorní hudby v Londýně, Varšavě, Bilbau a Berlíně.

Hře na klavír se věnuje Miroslav Sekera od tří let, kdy jeho nevšední talent objevila pedagožka profesorka Zdena Janžurová. Díky umění hry na klavír a současně na housle byl vybrán do role malého Mozarta v oscarovém filmu „Amadeus“ režiséra Miloše Formana. V roce 2002 se stal vítězem mezinárodní soutěže J. Brahmse v rakouském Pörtschachu. První sólové CD mu bylo vydáno firmou Multisonic v roce 2006 za podpory Nadace Českého hudebního fondu s díly Brahmse, Scarlattiho a Moszkovského. Pro soudobého bostonského hudebního skladatele Josepha Summera nahrál v USA tři CD. V roce 2013 nahrál s houslistou Josefem Špačkem CD pro firmu Supraphon. Pravidelně spolupracuje s Českým rozhlasem a často vystupuje s mezzosopranistkou Dagmar Peckovou či hornistou Radkem Baborákem.

a další sólisté:

DALIBOR KARVAY housle

ONDŘEJ MARTINOVSKÝ viola

KAREL UNTERMÜLLER viola

CLARA DENT hoboj

JAN BRABEC klarinet

RADEK BABORÁK lesní roh

MIKULÁŠ KOSKA lesní roh

JAN MUSIL lesní roh

BENCE BOGÁNYI fagot

SVATOPLUK ČECH perkuse

ŠTĚPÁN KRATOCHVÍL kontrabas

Ticketpro