Svatovítské varhanní večery 2016

5.7.2016 – 26.7.2016, 23:59

Metropolitní kapitula u sv. Víta ve spolupráci se Správou Pražského hradu pořádá pod názvem Svatovítské varhanní večery letos již šestý ročník mezinárodního varhanního festivalu v katedrále sv. Víta na Pražském hradě.

Projekt, jehož duchovním otcem je a nad nímž záštitu převzal arcibiskup Dominik kardinál Duka, je prestižní kulturní událostí letošního léta a zároveň vrcholné turistické sezóny.
Záměrem je umožnit zájemcům o varhanní hudbu jedinečný zážitek ze zvuku unikátních romantických Mölzerových varhan v monumentální architektuře katedrály a jedinečný dojem z ohromného magického prostoru rozeznělého čtyřmi a půl tisíci píšťal.
Provoz v katedrále sv. Víta je totiž prvoplánově podřízen liturgickému a turistickému účelu a příležitost slyšet hrát nástroj koncertně, s využitím všech jeho možností, se naskytne skutečně pouze zřídkakdy.
Festival rovněž vytváří příležitost slyšet ve čtyřech festivalových večerech (festivalové úterky v období 5. - 26. července) v interpretaci čtyř renomovaných varhaníků včetně zahraničního interpreta nejzajímavější tituly z varhanní literatury napříč obdobími, styly a žánry, včetně skladeb soudobých autorů.
Záměrně jsou do program zařazována i varhanní díla, která díky svým nárokům na dispozici nástroje na běžných varhanách interpretovatelná nejsou. Šéfdramaturgem festivalu je totiž osoba z nejpovolanějších – hudební ředitel a titulární varhaník svatovítského dómu MgA. Josef Kšica.
Festival je koncipován jako nekomerční aktivita při zachování cenově dostupného vstupného pro širokou veřejnost a v neposlední řadě má podpořit nedávno zahájený projekt na vybudování nových katedrálních varhan se světovými parametry, čímž se uzavře několik století trvající proces dostavby katedrály.
Podpořte i vy budoucí ročníky festivalu svou účastí na tom letošním !

Ticketpro