Festival Hudební léto Kuks 2015

27.6.2015

Zveme Vás na 6. ročník mezinárodního festivalu klasické hudby konaný v kostele Nejsvětější Trojice v Kuksu.

Zde vystoupí opět řada předních interpretů – sólista Vídeňské státní opery Adam Plachetka, houslista a profesor na Institute of Music v Clevelandu Ivan Ženatý, polská sopranistka Natalia Rubiś, Collegium 1704 a další. V minulých letech zde již účinkovali houslisté Václav Hudeček, Josef Špaček, Gabriela Demeterová, německý kontratenorista David Erler, sopranistky Jana Jonášová, Kateřina Kněžíková, Michiyo Keiko, violoncellista Jiří Bárta, hornista Radek Baborák, trumpetista Miroslav Kejmar, harfistka Jana Boušková, varhaníci Jaroslav Tůma, Aleš Bárta, cembalisté Vojtěch Spurný, Barbara Maria Willi, hobojista Vilém Veverka, kytarista Pavel Steidl, ale i soubory Schola Gregoriana Pragensis, Ensemble Inégal, Collegium Marianum, Český chlapecký sbor Boni pueri a další.

V rámci festivalu jsou rovněž uváděny skladby v novodobých premiérách. Jde především o kompozice z kukského archivu, který založili v polovině 18. století členové řádu milosrdných bratří.

Festival také podněcuje soudobou tvorbu objednávkou skladby, která zazní ve světové premiéře. Tématem premiér jsou tzv. šporkovské árie. V předchozích ročnících zazněly premiéry děl Emila Viklického (na téma Bonreposké árie) a Ivana Kurze (na téma Hubertské árie). V letošním roce půjde o skladbu docenta pražské AMU Otomara Kvěcha na téma Zaječí árie.

Termín akce: 27. června -22. srpna 2015
Místo konání: Kuks,Kostel Nejsvětější Trojice
Více informací: www.hospital-kuks.cz