Vila Stiassni zve na výstavu: Lev Krča a Stanislav Tobek - tvůrci (nejen) sokoloven

1.5.2020, 10:00 – 4.5.2020, 17:00

Žáci Josefa Gočára založili v roce 1931 ateliér, po dobu jejich společného působení byl jejich spolupracovníkem Jaroslav Kincl. 

Cena vstupenky: 30 Kč, , ,  Kč

Coby aktivní sokolové se věnovali projektování sportovních staveb, ke kterým patřily sokolovny, orlovny či atletické stadiony.

Lev Krča, rodák z Velké Bíteše, se po rozpadu ateliéru věnoval vlastní architektonické praxi. Sám byl nejen zdatným sportovcem (věnoval se lehké atletice a lyžování), ale také talentovaným fotografem. Za války se zapojil do odbojového hnutí Rady tří, což se mu stalo osudným. Zemřel roku 1945 zasažen střelou z kulometu.

Stanislav Tobek pocházel z rodiny architektů, architektem byl jeho otec i bratranec. Po osamostatnění se jeho ateliér zaměřoval na rodinné a bytové domy, školy a sokolovny, pracoval však také na regulacích měst či návrzích reklam. Po válce přišel nejen nucený konec vlastní praxe, ale také věznění na Pankráci spojené s prací pro tzv. Basoprojekt.

Výstava věnovaná dvěma dosud spíše opomíjeným architektům představí společné i individuálně projektované stavby – rodinné domy, obchodní budovy, ale především sokolovny, stadiony a další sportovní stavby.

Projekt se uskutečňuje za finanční podpory statutárního města Brna a Jihomoravského kraje.