Staré písně, prastaré

19.12.2019, 18:00 – 20:00

Magie zimního slunovratu, hudba nejstarších nástrojů lidské civilizace a sny, to jsou ingredience, z kterých vznikl pořad virtuózního hráče na didgeridoo a gongy Ondřeje Smeykala a básníka Iva Hucla.

Cena vstupenky: 180 CZK v předprodeji, 200 CZK na místě, , ,  Kč

Ondřej Smeykal – didgeridoo, gongy
Ivo Hucl – texty

Nejdelší noc a svícemi spoře osvětlená barokní kaple, čas snění, probouzení světla a pohledů do budoucnosti.

Ondřej Smeykal  je originální český výtvarník, ale především profesionální hráč a průkopník hry na australský domorodý nástroj didgeridoo a elektrodidgeridoo. Na didgeridoo začínal jako samouk v dnes již legendární skupině Wooden Toys s Ianem Woodem. Od té doby stačil hru na tento nástroj dovézt k mistrovství, které je oceňováno díky jeho koncertům téměř po celém světě a to včetně kolébky tohoto „magického“ aboriginského nástroje - Austrálii. Díky této virtuozitě je často zván ke spolupráci významnými českými i zahraničními hudebníky. Spolupracoval například s Monikou Načevou, Pavlem Fajtem, Petrem Niklem, Milošem Dvořáčkem, Jaroslavem Duškem a Milanem Caisem.

Ivo Hucl  je český básník, kurátor a kulturní aktivista, ale též zakladatel Bezejmenné čajovny ve Šťáhlavicích. Před rokem 1989 pracoval v dělnických profesích a své texty publikoval v samizdatu. Doma i v zahraničí realizoval řadu výtvarných výstav a festivalů, které odrážejí jeho dlouhodobý zájem o východní kulturu, stejně jako spirituální charakter jeho vlastní tvorby. Hned za vydání své první knihy Ostrovní básně v roce 2010 obdržel literární Cenu Bohumila Polana a kniha Prach prázdna byla nominována na Státní cenu za literaturu. Jeho texty se dočkaly několikerého hudebního a rozhlasového zpracování. Dosud vydal pět básnických knih a dvě knihy esejů. Žije a pracuje ve Šťáhlavicích nedaleko Plzně.

Vstupné:

- v předprodeji - 180 CZK - www.plzenskavstupenka.cz a v kanceláři správy zámku

- na místě - 200 CZK