Autorské promítání filmu Tonight the World / Svět dnešní noci ve vile Stiassni

12.9.2019, 19:00 – 21:00

Ve čtvrtek 12. září 2019 proběhne v zahradě vily Stiassni autorská projekce filmu Tonight the World / Svět dnešní noci, který režisérka Daria Martin natočila podle snů své babičky Susi Stiassni.

Cena vstupenky: 30 Kč

Součástí komponovaného pořadu bude beseda s autory.


Susi Stiassni se narodila v Brně roku 1923 do rodiny významného textilního podnikatele. Než ale stihla vystudovat gymnázium, musela židovská rodina uprchnout přes nacisty. Přes Londýn se Stiassni dostali do Spojených států amerických, kde Susi strávila zbytek života. V pokročilém věku si zapisovala své sny, nejprve jako podklad pro psychoanalýzu. Dochovalo se více než 10 000 záznamů, z nichž stovky se odehrávají přímo ve vile Stiassni nebo v Brně a okolí.

„Od dětství jsem obdivovala objemné deníky své babičky, Susi Stiassni, do kterých si každé ráno zapisovala nový sen. Po své smrti v roce 2005 zanechala plnou polici s několika tucty svazků, v nichž byly zaznamenány tisíce snů ze druhé poloviny jejího života. Naštěstí mi dala svolení, abych si je přečetla. Okamžitě mě oslovilo, jak živé její zápisky byly – ožívaly na stránkách jako literatura. Tento masivní soubor snů byl ve skutečnosti životním dílem.” říká Daria Martin o projektu.

Film, který bude v zahradě vily Stiassni promítán, je postaven na pěti snových příbězích.


Plakát ke stažení zde.

Více informací o projektu zde.