Kancléř Metternich a jeho vize míru v Rakouském kulturním fóru v Praze

9.4.2019, 10:00 – 16.5.2019, 17:00

U příležitosti 160. výročí úmrtí pořádá RKF ve spolupráci s Národním památkovým ústavem v rámci projektu Po stopách šlechtických rodů výstavu reflektující nejvýznačnějšího člena rodu Metternichů, knížete Klemense Václava Lothara Pavla Alfonse Nepomuka, knížete von Metternich-Winneburg-Beilstein-Ochsenhausen

Cena vstupenky: , , ,  Kč
Výstava Kancléř Metternich a jeho vize míru

Cílem tohoto dlouhodobého projektu je výzkum a prezentace odkazu šlechtických rodů zemí Koruny české, jejichž někdejší rezidence Národní památkový ústav spravuje. Mezi takové patří i zámek Kynžvart, který je úzce spojen se šlechtickým rodem Metternichů.

Výstava podrobně představí život a dílo, politické a státnické postoje a principy diplomatické práce Klemense Metternicha, rakouského velvyslance, ministra zahraničních věcí a státního kancléře, který svým systematickým politickým uvažováním a diplomatickou zarputilostí dosáhl porážky napoleonské despocie a jako rakouský kancléř položením základů mezinárodního práva zamezil velkému celoevropskému konfliktu na dalších sto let.

do 16. 5., po–pá 10–17 h

kromě rakouských a českých svátků

V rámci vernisáže s koná přednáška:

9. 4., 18 h Jan Kahuda: Metternich a jeho vize míru

Rakouský kancléř, kníže Klemens von Metternich-Winneburg, je dodnes vnímán jako rozporuplná postava evropských dějin. Byl nadšený vědou a technickým pokrokem, ale zastával konzervativní monarchistické názory. Obdivoval anglickou demokracii a racionalizoval rakouskou správu, přitom sloužil absolutismu Františka I. Svou diplomacií se významně zasadil o porážku Napoleona Bonaparta, ale jeho evropské a mírové postoje nejsou příliš známy. Přesto realizaci rovnocenného uspořádání evropských států v mezích mezinárodního práva by považoval za „nejužitečnější věc, která se kdy v Evropě přihodila.“

Jan Kahuda je odborný rada, vedoucí oddělení fondů samosprávy a státní správy z let 1848-1918 v Národním archivu České republiky.

přednáška je pouze v češtině

Vstup volný