Poutní kaple Povýšení sv. Kříže pod správou telčských jezuitů

13.2.2019, 18:30 – 23:59

Zveme Vás na přednášku Poutní kaple Povýšení sv. Kříže pod správou telčských jezuitů, která se uskuteční ve středu 13. února 2019 v 18:30 v Knínicích. 

Přednáška pro širší veřejnost bude zaměřena především na poutní kapli Povýšení sv. Kříže v Knínicích. Svého největšího rozkvětu se dočkala v druhé polovině 17. století po převzetí Tovaryšstvem Ježíšovým z Telče. Z důvodu zvyšujícího se poutního provozu došlo k přestavbě starší dřevěné kaple do nové důstojnější architektonické podoby zasvěcené kultu sv. Františka Xaverského. Souvisí s ním taktéž zdejší křížová cesta o deseti zastaveních.

Příspěvek se bude věnovat nejen stavebnímu vývoji objektu, ale i mobiliáři a jeho obměnám. Statek Knínice byl jediným majetkem telčských jezuitů tohoto druhu. Kromě významného regionálního poutního místa s jezuitskou rezidencí, zahrnoval i aspekt hospodářský v podobě panského dvoru.

Přednáší Ondřej Hnilica a Petra Hnilicová. Přednáška se koná v rámci řešení projektu Telč a jezuité, řád a jeho mecenáši. Vstup zdarma.