Třeboň: Hradišťan a Jiří Pavlica, Spirituál kvintet, Huménečko (OKOLO TŘEBONĚ 2019)

29.6.2019, 19:00 – 22:00

Hradišťan & Jiří Pavlica je ojedinělé hudební seskupení s vysokou uměleckou i interpretační úrovní, nezvykle širokým žánrovým záběrem a netradičním repertoárem, jehož silným inspiračním zdrojem byla zejména v počátcích jeho existence  lidová tradice. 

Cena vstupenky: 350 a 500 Kč, , ,  Kč

POŘADATEL: festival OKOLO TŘEBONĚ
Předprodej: www.okolotrebone.cz/obchod/vstupenky/okolo-trebone-2019-hradistan-jiri-pavlica-spiritual-kvintet-humenecko/ 

Hradišťan & Jiří Pavlica

Od roku 1978 je uměleckým vedoucím Hradišťanu tvůrčí osobnost - houslista a hudební skladatel Jiří Pavlica, pod jehož vedením se dramaturgie začala postupně transformovat do širších souvislostí historických, geografických, ale i společenských. Vzrůstaly také interpretační nároky na členy souboru. Postupně se začala významně prosazovat autorská tvorba Jiřího Pavlici, která zcela převládá v posledních projektech.
 
Dnes je Hradišťan (v širší podobě i s tanečním souborem) profesionálním tělesem, které programově pracuje zejména s odkazem lidové tradice a jejím filozofickým přesahem. Překračuje hranice hudebních žánrů a spolupracuje s osobnostmi různých kultur celého světa. Je častým hostem, domácích i zahraničních festivalů tradiční, alternativní, ale i vážné hudby. Hradišťan spolupracuje s rozhlasem, televizí a filmem, koncertoval na 4 kontinentech, natočil více než 30 stěžejních zvukových nosičů (viz. Diskografie) a na mnoha dalších spolupracoval. Mezi kmenové sólisty patří Alice Holubová, Jiří Pavlica a David Burda.
 
 
 
Spirituál kvintet
 

Spirituál kvintet byl založen na podzim r. 1960 čtyřmi členy Vysokoškolského uměl. souboru, z nezodpovědné iniciativy Ivo Macha, zvaného Dědek. Šlo o mužské kvarteto, vedle basa Macha u jeho zrodu stáli tenor Miroslav Keller – Velký Bubo, baryton Miloslav Kastelovič z Dolného Kubína – Kagan čili Malý Bubo a Jiří Tichota – Tichák, vzhledem k hlasovému rozsahu jmenovaný raději kapelníkem.

Veřejný debut se konal v r. 1962 na Mezinárodním jazzovém festivalu v Karlových Varech, existuje nahrávka vystoupení. Tento „Spirituál kvartet“ byl první folkovou formací v tehdejším Československu, ale netušil to. Slovo „folk“ bylo totiž zcela neznámé, jediné uplatnění nabízely všelijaké jazzové akce a tak první koncerty se konaly na pódiích, kde s námi hrálo Junior Trio mladičkého J.Hamra, S+H Quintet K.Velebného a nejčastěji Traditional Jazz Studio P. Smetáčka. S tím jsme občas nejen společně vystupovali, ale nahráli jsme spolu i snímky pro Supraphon.

Od září 2009 hrál Spirituál kvintet neuvěřitelnou PADESÁTOU SEZONU! Myslíme, že je to číslo, kterého jsme dosáhli jako první kapela svého druhu u nás a jistě ani jinde to podobnými výročími nehýří. Samozřejmě si považujeme toho, že – řečeno s obrozenci – nás „velebné kmety“ osobně (nebo u mladších členů služebně) pořád hraní a zpívání baví, živí naše rodiny a umožňuje nám setkávání s vámi, našimi posluchači.

Víme, že hrát padesát let samo o sobě není žádná velká zásluha a také se opravdu snažíme, abychom nežili z podstaty a donekonečna neomílali písničky, které se líbily kdysi. Někdy musíme dokonce zklamat ty z vás, kteří naše staré písně žádáte. Nezlobte se, my ale opravdu chceme pro sebe i vás vyhledávat a tvořit další, nové a jak věříme stejně pěkné písničky, jako byly ty, které si můžete dokolečka poslouchat z našich starých nahrávek. I v současné sestavě chce být každý sám za sebe, předvádět to, čím on obohatil naše možnosti a tak nikoho nenutíme, aby zpíval písničky, které proslavili Nedvědi, Karel Zich, Olda Ortinský či ještě sestava prvních průkopníků s Odettkou či Hadrabkou a Thorovským.

 

Huménečko

Vítěz Houpacího koně 2018 :-).

Kapela vznikla posbíráním se muzikantů z okolí vesničky Lipov v březnu 2013. Pár nás hrávalo po hospodách na španělky :) Slovo dalo slovo a tak se na jaro komponuje několik vlastních skladeb, které se v průbehu léta nahrávají. Po přidání se něžnější sekce kapely vzniká HUMÉNEČKO.

V roce 2015 vydáváme první album s názvem Vrba obsahuje 13 skladeb

S koncem roku 2015 odcházejí Jirka ( housle) a Petr ( Cimbál ) načež se přidává na cimbál  Katrin :), která s námi v únoru nahrává pár nových singlů.