Telčský kostel Jména Ježíš

20.3.2019, 18:00 – 23:59

Územní odborné pracoviště Národního památkového ústavu v Telči pokračuje v roce 2019 v přednáškovém cyklu Rodinné stříbro – Památky kolem nás. Další přednáška Telčský kostel Jména Ježíš se koná ve středu 20. března 2019 v 18.00 hodin v Univerzitním centru Masarykovy univerzity v Telči. Přednášejícím je Ondřej Hnilica z telčského pracoviště Národního památkového ústavu. Vstup zdarma.

Svatostánek byl původně zbudován jako řádový kostel pro Tovaryšstvo Ježíšovo vlašským stavitelem Stefanem Pertim. Řádový kostel vznikl jako donátorský počin zdejší vrchnosti, především Františky hraběnky Slavatové. Stavebně je kostel zachován v původní architektonické podobě, až na několik vybraných aspektů, jimž bude v příspěvku věnována pozornost.

Přednáškový cyklus Rodinné stříbro – Památky kolem nás se stal pevně ukotvenou tradicí, která si získala své příznivce a své publikum. Jeho součástí je nejen péče o kulturní památky, ale i další zajímavá témata z historie. Přednášející vycházejí jak z řad zaměstnanců územního odborného pracoviště v Telči, tak z externích institucí a organizací.