Leopold Škarek SJ (1874–1968)

15.11.2018, 18:00 – 23:59

Součástí přednáškového cyklu Rodinné stříbro – Památky kolem nás, který pořádá  územní odborné pracoviště Národního památkového ústavu v Telči bude přednáška o Leopoldu Škarkovi. Přednáší Michal Altrichter. 

Cena vstupenky: Vstup zdarma, , ,  Kč
Leopold Škarek SJ (1874–1968)

Koná se ve čtvrtek 15. listopadu 2018 v 18.00 hod. v knihovně Univerzitního centra Masarykovy univerzity v Telči.

Leopold Škarek SJ byl jezuita, provinciál České provincie, vyučující na gymnáziu a význačná osobnost českých náboženských dějin, zejména v době první republiky. V roce 1950, kdy došlo k likvidaci řeholních společenství, byl odsouzen, internován a následně odstraněn z veřejného života. Byl znám jako ryzí optimista a tvůrčí člověk, plný naděje.
(Tovaryšstvo Ježíšovo - Societas Iesu, ve zkratce v češtině SJ, hovorově jezuitský řád nebo jezuité -  je jeden z největších a nejvýznamnějších řeholních řádů římskokatolické církve).

Doc. Dr. Michal Altrichter, SJ, Th. D. je český římskokatolický duchovní jezuitského řádu a superior klášterní komunity v Olomouci, vysokoškolský pedagog na Katedře pastorální a spirituální teologie na Cyrilometodějské teologické fakultě Palackého univerzity v Olomouci. Je autorem celé řady publikací z oblasti filosofie a spirituální teologie.