Sex a smrt vernisáž na Dole Michal v Ostravě-Michálkovicích

26.9.2018, 18:00 – 20:00

Srdečně Vás zveme na společnou vernisáž výstavních projektů Sex a smrt, Telemark a Jaroslav Koléšek: Drapák na Dole Michal, která proběhne ve středu 26. 9. 2018 v 18.00 v Cechovně Dolu Michal v Ostravě. 

Cena vstupenky: , , ,  Kč

Po vernisáži bude následovat koncert kapely Doktor Schneberger v Kompreserovně (občerstvení zajištěno).

Sex a smrt (Cechovna)

Úvodní slovo: Tomáš Koudela

Vystavující umělci: Martin Cihlář, Petra Filipovská, Terezie Foldynová, Martin Froulík, Zdeněk Janošec, Otakar Matušek, Karolína Matušková, Šárka Mikesková, Michal Moučka, Katarína Szanyi, Jan Vrabček

 

Výstava Sex a Smrt v Cechovně Dolu Michal je přehlídkou tvorby desítky ostravských umělců různého věku i odlišných životních a uměleckých zkušeností. Divákovi předkládá pestrou směsici mediálních, myšlenkových přístupů a východisek. Spojujícím prvkem se stává samotné téma, jež tvoří perspektivu a kontext celé výstavy. Ta je pojata jako pomyslný labyrint světa, kde se pod něžným dohledem staré kmotřičky smrti vyjevují fundamentální otázky mrzké lidské existence. Náznaky odpovědí jsou doprovázeny pochybami, smutky, bolestmi, ale i radostmi. Jednotlivá ohniska tvůrčího nasazení jsou zaměřena na materiální a myšlenkovou umělost obestírající lidskou přirozenost.

 

Telemark (Kompresorovna – nově otevřený výstavní prostor na Dole Michal)

Úvodní slovo: František Kowolowski

Vystavující umělci: Šimon Bureš, Veronika Drastíková, Ondřej Houšťava, Tereza Samková, Klára Vincourová, Nikol Vrbinárová

Společná výstava. Jeden prostor. Šest autorů. Šest odlišných názorů, forem, médií, způsobů uvažování. Je to na nás. Cílová rovinka. Telemark.
Společný projekt šesti studentů ateliéru malby II Fakulty umění Ostravské univerzity (František Kowolowski a Jiří Kuděla). Nahlédnutí do osobního vnímání reality.

Výstavní projekt je realizován v rámci projektu Důl umění, který je spolufinancován z rozpočtu Moravskoslezského kraje.

 

Jaroslav Koléšek: Drapák na Dole Michal (Řetízková šatna)

Úvodní slovo: Ondřej Škarka

Drapák na Dole Michal je doprovodnou instalací Sculpture Line.

Jaroslav Koléšek

Mezi léty 1992–1997 studoval na Katedře výtvarné tvorby Pedagogické fakulty Ostravské univerzity v ateliéru sochy u ak. soch. M. Kotrby. Doktorandské studium absolvoval v letech 2009–2012 v Bánské Bystrici (Akadémia umení, Fakulta výtvarných umení). V současné době působí jako vedoucí Katedry sochařství Fakulty umění Ostravské univerzity. Autor žije a tvoří v Ostravě a Valašském Meziříčí.

Koléšek je všestranným sochařem, který při vytváření svých objektů využívá celého spektra především tradičních materiálů (pískovec, bronz, cín, sádra, sklo ad.), jež však využívá netradičním způsobem. Jeho objekty se opírají o znalost figury, i když to nemusí být patrné na první pohled. Jakkoli hledá nové cesty vyjádření, jsou jeho práce stabilní, pevné a v jádru klasické. Vyznačují se citlivým přístupem ke stylizaci forem, uzavřeností tvarů a harmonickým vyzněním. Tematicky se dotýká otázek technického pokroku a jeho dopadu na člověka. Se značnou dávkou skepse nahlíží na dopad technologických výdobytků na náš svět, zaznamenává konflikt mezi metafyzikou a technikou.