Antonín Dvořák "Rusalka": Jindřichův Hradec

25.8.2018, 20:00 – 22:00

Státní hrad a zámek Jindřichův Hradec se opět v posledních prázdninových dnech stane dějištěm operního představení. Pro letošní rok bylo vybráno jedno z nejskvělejších děl Antonína Dvořáka "Rusalka".

Cena vstupenky: 1000 Kč, 700 Kč a 400 Kč, , ,  Kč
Opera Rusalka je pokládána za Dvořákovo nejzdařilejší dílo pro jeviště a za autorovo vrcholné dílo vůbec. Antonín Dvořák použil pro hudební vyjádření reálného světa a nadpřirozena výrazných hudebních kontrastů, velký důraz klade na zpodobnění a vykreslení přírody a okolí, ve kterém se děj pohádkové opery odehrává. Libreto opery o třech dějstvích napsal básník a překladatel Jaroslav Kvapil inspirován pohádkou H. CH. Andersena Malá mořská víla a příběhy K. J. Erbena. Autor libreta použil pestré jazykové prostředky pro vyjádření pohádkového příběhu o tragické lásce lesní žínky Rusalky k princi a neslučitelnosti skutečného světa a nadpřirozena. Hudbu k opeře zkomponoval Antonín Dvořák během osmi měsíců v roce 1900, premiéra představení se konala 31. března 1901 v Národním divadle v Praze.
 
Operní představení se uskuteční v nastudování sólistů Národního divadla v Praze a sólistů, orchestru a baletu Divadla J. K. Tyla v Plzni. V roli Rusalky se představí sopranistka Dana Burešová, Eva Urbanová, jedna z nejvýznamnějších českých operních pěvkyň a sopranistek se představí ve dvojroli ježibaby a cizí kněžny, Aleš Briscein jako princ. Postavu vodníka ztvární Vratislav Kříž. Režisérem inscenace je šéf opery Divadla J. K. Tyla v Plzni Tomáš Pilař, orchestr diriguje František Drs.
 
Předprodej vstupenek na představení zajišťuje Informační středisko v Jindřichově Hradci, Panská 136/I., telefon 384 363 546 od 25. 7. 2018. Dvě hodiny před představením budou zbylé vstupenky k dispozici v pokladně Státního hradu a zámku Jindřichův Hradec. Představení se koná za každého počasí.