Poznej světové dědictví UNESCO na hradě Bouzov

5.7.2018, 9:00 – 27.8.2018, 18:00

Vzdělávací dlouhodobý autorský projekt RNDr. Mileny Blažkové pod názvem Poznej světové dědictví UNESCO představuje široké české veřejnosti místa, která organizace UNESCO vybrala pro jejich mimořádnou hodnotu na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví. 

Cena vstupenky: zdarma, , ,  Kč

Projekt prohlubuje znalosti a povědomí o těchto místech, představuje jednotlivé unikáty i jejich celky v širších souvislostech a osvětou přispívá k ochraně a zachování těchto skvostů pro budoucí generace. Filozofie projektu vychází ze skutečnosti, že nejlepší zárukou zachování památek a přírody je ohleduplnost a úcta každého jednotlivce.

 

Od poloviny devadesátých let  má projekt na svém kontě stovky reportáží, pořady v Českém rozhlase, besedy, znalostní soutěže, dvojí vydání knihy 12 pokladů Čech a Moravy, několik vydání exkluzivní revue Světové dědictví UNESCO a od roku 2003 oblíbenou putovní výstavu fotografií míst světového dědictví.

 

Právě fotografické výstavy s vysokou návštěvností se staly během své – letos již – patnáctileté existence respektovaným počinem na české kulturní scéně. Sestavená kolekce jednoho ročníku zahrnuje vždy 70 - 100 fotografií míst z prestižního Seznamu světového dědictví, doplněných fundovanými texty, která pak od počátku dubna do konce října daného roku putuje po vybraných českých městech či památkách. Ve spolupráci s NPÚ byla již například na Karlštejně, Křivoklátě, i u vás na hradě Bouzov, ve spolupráci s Českým dědictvím UNESCO zase v českých městech ze Seznamu kulturního dědictví. Kolekce se každoročně obměňují, takže veřejnosti se naskýtá možnost seznámit se postupně se světovými unikáty, kterých v současné době na  seznamu figuruje 1073.

Produkci projektu a výstav zajišťuje MEDIA IN, volné sdružení publicistů, fotografů a přírodovědců pod vedením autorky projektu RNDr. Mileny Blažkové, za trvalého partnerství občanského sdružení PRO UNESCO.

 

MEDIA IN spolupracuje hlavně s institucemi z oblasti kultury jako např. Národní památkový ústav, s městskými úřady, muzei a s národními centrálami cestovního ruchu. Dlouholetými partnery jsou renomovaná cestovní kancelář China Tours, která své klienty do míst za světového dědictví vozí a Centrum FotoŠkoda, jehož profesionální studio fotografie pro výstavy zhotovuje.