Hovory s kastelány: O zámku Velhartice s Petrem Mejstříkem

27.11.2018, 23:59 – 28.11.2018, 1:59

Hrad a zámek Velhartice – jeden z nejromantičtějších šumavských objektů, byl založen na přelomu 13. a 14. století jako rodové sídlo pánů z Budětic. 

Cena vstupenky: zdarma, , ,  Kč
Hovory s kastelány: O zámku Velhartice  s Petrem Mejstříkem

Za Buška staršího a Buška mladšího z Velhartic, jedněch z nejvýznamnějších majitelů, se hrad dočkal největšího rozkvětu. V 15. století zde Menhart z Hradce, nejvyšší purkrabí Království českého a odpůrce Jiřího z Poděbrad, ukryl korunovační klenoty. V 17. století získal panství císařský generál Martin de Hoeff-Huerta, který nechal na horním nádvoří postavit nový pozdně renesanční palác. Za období jeho vlády také velice tvrdě probíhala rekatolizace zdejšího kraje. Posledním majitelem ze šlechtického stavu byl ve Velharticích v období druhé světové války Josef Windischgrätz.

Historií objektu Vás provede kastelán Petr Mejstřík, a to v úterý 27. listopadu v 17.30 hodin. Přednáška se koná v novém sídle NPÚ v domě U Voříkovských v Praze 1, Liliová 5. Vstup na přednášku je zdarma.

Generální ředitelství Národního památkového ústavu pokračuje v roce 2018 v již tradičním cyklu přednášek pro veřejnost nazvaném Hovory s kastelány. Vybrané hrady a zámky, zajímavosti z historie i osobní příběhy představí osoby nejpovolanější – správci památek.