Doprovodná výstava KROSIENKY

19.6.2018, 12:00 – 30.9.2018, 16:00

Od úterý 19. 6. do neděle 30. 9. 2018 bude probíhat ve výstavních prostorách na dolním nádvoří hradu Šternberk doprovodná výstava KROSIENKY.

Cena vstupenky: 20 Kč, , ,  Kč

Otevírací doba:

  • pouze víkendy 12 - 16 hodin

Vstupné:

  • 20 Kč

Krosienky – starobylá technika pletení na rámu.

Krosienkování, známé též jako pletení na rámu, a ve většině světa pod názvem sprang, je starobylá textilní technika, založená na vzájemném křížení osnovních nití napnutých na jednoduchém rámu. Český a slovenský název krosienky pochází ze slovenského slova „krosná“, označujícího tkalcovský stav. V minulosti se tato technika zvala též pletení na krosienkách nebo na Moravě pletení na stativkách, podle stojících rámů, na nichž byla vytvářena.

Pracuje se pouze s nitěmi osnovy, na rozdíl od tkaní bez použití útku. Nitě se proplétají a vzájemně kříží pomocí prstů, přičemž řada upletená v horní polovině rámu se objeví zároveň zrcadlově v jeho spodní polovině. Práce tak přibývá z obou stran a uprostřed pleteniny, kde se obě poloviny setkají, zajistí se proti rozpletení jednoduchým háčkovaným řetízkem nebo pouhým protažením kousku příze. Po sejmutí z rámu se zhotovená látka nebo úplet podle potřeby ještě upraví, sešije do potřebného tvaru, nebo v případě šál či pokrývek je již hotova a připravena k použití.