Výstava Hans Kudlich: Osvoboditel sedláků v Arcibiskupském zámku v Kroměříži

2.6.2018, 14:00 – 26.9.2018, 17:30

Kdo to byl Hans Kudlich a proč je tato výstava v Kroměříži na zámku? Hans Kudlich, narozený v roce 1823 v Úvalnu u Opavy, byl poslancem Ústavodárného říšského sněmu v letech 1848–1849, který zasedal ve Vídni a později se přesunul do Kroměříže na Arcibiskupský zámek.

Cena vstupenky: vstup v rámci vstupného na věž / Via Artis zdarma, , ,  Kč

Známý je především svým návrhem na zrušení roboty, který byl sněmem přijat. Proto byl označen za osvoboditele sedláků. Hans Kudlich se účastnil sněmu i v Kroměříži, kde patřil k velmi aktivním členům, za což byl na něho vydán zatykač a on uprchl do ciziny. Ve Švýcarsku vystudoval medicínu, našel si zde manželku, ale po čase se usadil v USA, kde v roce 1917 také zemřel.

Hans Kudlich byl díky svému návrhu na zrušení roboty vnímán českými Němci jako hrdina, pročež mu bylo v různých obcích postaveno několik desítek památníků a bylo po něm pojmenováno také velké množství rozhleden. V dnešní době není veřejnosti jeho jméno příliš známo, ale to neznamená, že se nejedná o velmi významnou osobnost, která se zapsala do dějin, a jejíž jméno dříve velmi rezonovalo nejen v Čechách a na Moravě, ale v celém středoevropském prostoru.

Autorem výstavy je Walter Kudlich, potomek rodiny Kudlichů z Úvalna. O svém předku připravil ve spolupráci s Oblastním muzeem v Chomutově výstavu, která představuje zajímavý život a dílo Hanse Kudlicha široké veřejnosti.